Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Može nanijeti štetu s bliskim saveznicima'

State Department iščekuje novu objavu Wikileaksa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obamina administracija priprema se za još jednu neovlaštenu objavu tajnih američkih državnih dokumenata na internetskoj stranici WikiLeaks.

Dužnosnici kažu da ovoga puta objava može nanijeti štetu američkim odnosima s bliskim saveznicima. Vladini dužnosnici kazali su da bi WikiLeaks, odgovoran za objavu stotina tisuća tajnih izvješća koja se odnose na ratove u Afganistanu i Iraku, mogao objaviti novi krug dokumenata u petak ili tijekom vikenda, izvijestila je američka TV mreža Fox News.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Slika nije dostupna Assange ustrajan WikiLeaks će i dalje objavljivati tajne dokumente o Afganistanu

>> Prizivni sud u Švedskoj potvrdio uhidbeni nalog za Assangea

State Department je posebno na oprezu jer je osnivač Wikileaksa, Julian Assange, izjavio da njegova organizacija ima pristup do nekoliko stotina tisuća osjetljivih diplomatskih depeša.

'Govorimo o stotinama tisuća poruka'

'Mi smo se pripremili za najgore, a najgore je što će to utjecati na naše diplomatske odnose s mnogim, mnogim zemljama', rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare. 'To će izazvati napetosti u odnosima između naših diplomata i naših prijatelja diljem svijeta', dodao je.

Crowley je rekao novinarima u State Departmentu u srijedu da su američka diplomatska predstavništva diljem svijeta počela obavještavati druge vlade o predstojećoj objavi tajnih dokumenata. 'To će potencijalno imati globalni učinak. Govorimo o stotinama tisuća poruka koje se tiču odnosa sa stotinama zemalja', kazao je.

Pentagon još analizira 700.000 objavljenih dokumenata

Irak, Afganistan i Pakistan su na popisu zemalja zbog kojih je State Department najviše zabrinut, ali je po Crowleyevim riječima, jednaka pozornost posvećena i zemljama kao što je Zimbabve.

Diplomatske depeše mogu uključivati sve, od istraživanja prije posjeta američkih izaslanstva, do sažetaka sastanaka na visokoj razini i analiza događaja u pojedinoj zemlji.

Pentagon, koji još analizira više od 700.000 tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu, koje je WikiLeaks objavio krajem listopada, najavio je da očekuje štete i u novoj objavi dokumenata.

Optužbe za silovanje protiv osnivača Wikileaksa

'Postoje neka pitanja vezana uz ministarstvo obrane u tim porukama', izjavio je u srijedu glasnogovornik Pentagona pukovnik David Lapan. Kongresni dužnosnici kazali su za Fox News da je Pentagon posebno zabrinut jer bi dokumenti mogli sadržati potencijalno štetne informacije o zatočenicima iz Guantanama.

U međuvremenu se osnivač Wikileaksa Julian Assange, čije je boravište nepoznato, bori s optužbama za silovanje u Švedskoj. Assange, 39-godišnji Australac negira optužbe, a njegovi odvjetnici tvrde da je imao spolne odnose s dvije žene uz njihov pristanak, ali su se one okrenule protiv njega kada su saznale za međusobne odnose. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene