Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki State Department nije želio komentirati ostavku političkog direktora slovenskog ministarstva vanjskih poslova Mitje Drobniča, povezanu sa skandalom zbog objave diplomatske bilješke s prosinačkog sastanka slovenskih i američkih dužnosnika u Washingtonu, nazivajući je 'unutarnjom stvari'.


'Osim što mogu reći je da je njegova ostavka, kao i svaka ostavka drugog vladinog dužnosnika, unutarnja stvar, i nešto za što vas upućujem na Slovence. To nije pitanje, o kojem smo, koliko znam, imali bilo kakav razgovor s njima', rekao je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey odgovarajući na pitanje novinara.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Slovenija pokrenula pilot-program: Cijepljenje i u ljekarnama, ali zasad ne i protiv COVID-19 Koronavirus, ilustracija U Sloveniji broj zaraženih opet raste, od ponedjeljka nove mjere

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije objavilo je u utorak da je Drobnič podnio ostavku, a na njegovo mjesto imenovan je državni tajnik iz kabineta predsjednika vlade Matjaž Šinkovec, ranije direktor obavještajne agencije SOVA.

Ljubljanski 'Dnevnik' i beogradska 'Politika' prošlog su tjedna objavili bilješku s razgovora, koji su Drabnič i slovenski veleposlanik u SAD Samuel Žbogar vodili 24. prosinca u Washingtonu s Danielom Friedom, pomoćnikom američke državne tajnice za euroazijske poslove i drugim dužnosnicima State Departmenta.

Prema toj bilješci, američka strana među ostalim je sugerirala Sloveniji da prva prizna nezavisnost Kosova i istodobno se zauzme da EU potpiše SSP-a sa Srbijom.