Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici otoka Bougainvillea, dijela Papue Nove Gvineje, pronašli su rješenje za visoke cijene pogonskog goriva za njihova vozila - kokosovo ulje.


Do sada su izgradili nekoliko mini-rafinerija koje proizvode kokosovo ulje, a koriste ga u zamjenu za diesel gorivo. Policijska vozila, vozila hitne pomoći, svećenici i lokalno stanovništvo već neko vrijeme koristi tim novim gorivom.

Vezani članci Ilustracija Crnogorska vlada dijeli siromašnima ulje i ograničava cijenu kruha: "Sve podsjeća na 90-e kad su ljudi čekali u redu za osnovne namirnice" Poskupljenje hrane - 1 Cijene hrane su skočile, posebno jedne namirnice koju svakodnevno koristimo. Razlog? Problem na drugom kraju svijeta

Stanovništvo Bougainvillea na zamisao o uporabi novog goriva za vozila došlo je nakon što već četiri godine njihov svakodnevni život neprestano ovisi o uvozu skupog diesela. Zbog povremenih nestašica znalo se dogoditi da mnogi poslovi u ovome dijelu Papue Nove Gvineje moraju biti obustavljeni. Jednu od kokosovih mini-rafinerija vodi njemački imigrant, inženjer Matthias Horn koji je izjavio da zainteresiranih za gorivo već ima i u inozemstvu, Iranu i nekim europskim zemljama.

"Zar nije dobro kad možete kazati da vam automobil vozi na gorivo koje samo pada sa stabla", kaže u šali Horn. No, navikao se na zadirkivanja jer kako sam kaže, neki ga nazivaju "ludim Nijemcem te ga pitaju kako može činiti takve stvari svojem 'ljubimcu' - napuniti mu rezervoar nekakvim kokosovim sokom na kojemu se obično prži riba". 

Važno je spomenuti da ovo nije prvi put da se u Bougainvilleu koristi kokosovo gorivo. Tijekom građanskih nemira i borbe za neovisnost devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je u sukobima poginulo nekoliko tisuća ljudi, stanovništvo je bilo prisiljeno diesel zamijeniti alternativnim gorivom, a za to je tada izbor pao na kokosovo ulje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju