Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zagađenje zraka

Stanje sve gore: U Sarajevu proglašeno "upozorenje", donesene hitne mjere

Zagađenje zraka u Sarajevu (Foto: AFP)
Zagađenje zraka u Sarajevu (Foto: AFP) Foto: Afp
Zbog povećanih koncentracija lebdećih čestica u zraku PM10, u Kantonu Sarajevo je proglašeno "upozorenje", što je druga od tri mjera koje se mogu proglasiti u slučaju povećanog zagađenja. Osim "pripravnosti", što je prva mjera i čije su odredbe sastavni dio i "upozorenja", vlastima na raspolaganju ostaje još samo proglasiti - "uzbunu".

Odluku o proglašenju "upozorenja" donio je Operativni stožer Vlade Kantona Sarajevo na večerašnjoj sjednici.

Pročitajte i ovo Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba Smog u Sarajevu (Foto: AFP) Najzagađeniji grad Nevjerojatno obrazloženje: Vlasti za golemo zagađenje zraka u Sarajevu optužile - ćevabdžinicu!

Zbog najave o stabilnim vremenskim prilikama u narednih 24 sata očekuje se nastavak rasta koncentracije zagađivača u zraku.

Zbog proglašenja "upozorenja" moraju se provoditi sljedeće mjere:

-Ograničiti rad postrojenja za proizvodnju toplinske energije snage preko 50kW koja koriste kruta goriva i lož ulja u smislu smanjenja temperature za minimalno 3ºC, promijeniti energent za produkciju topline prelaskom na ekološki prihvatljivije, u skladu sa raspoloživim mogućnostima, ograničiti broj radnih sati ili na drugi način, uz pojačan inspekcijski nadzor,

-Upozoravaju se sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW koja koriste prirodni plin, da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2ºC,

-Osigurati protok motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim križanjima, na potezu Baščaršija-Ilidža u oba smjera, i na južnoj gradskoj zaobilaznici,

-Zabranjuje se izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Pored ovih mjera, na snazi su i mjere koje spadaju pod „pripravnost“, a među kojima su polijevanje cesta radi smanjenja prašine kao i apel poslodavcima da pomaknu početak radnog vremena kako bi se rasteretile ceste i javni prijevoz.

Automobilima sa starim motorima zabranjuje se promet na potezu Baščaršija-Ilidža, izuzev policije, hitne pomoći, vatrogasaca, ali i Ministarstva obrane, javnog gradskog prijevoza, diplomatskih vozila i slično.

Stanovništvo se upozorava da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, a na vozače se apelira da automobile koriste racionalno i odgovorno. Rizične skupine stanovništva se pozivaju da smanje kretanje na otvorenom.

Sarajevo je treći dan zaredom , sudeći prema pokazateljima koji su tijekom jutra u utorak bili dostupni na mjernoj postaji postavljenoj u krugu američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

Prema pokazateljima koje koristi američka Agencija za zaštitu okoliša (EPI), Sarajevo je u utorak ponovo bilo najzagađeniji grad na svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene