Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanje teretnjaka nasukanog u vodama Novog Zelanda svaki dan se pogoršava i spasioci su danas spremni 'na najgore' nakon što je nova oluja zaljuljala brod koji bi se mogao raspasti.


Rena, teretni brod koji nosi kontejnere, nasukan je na grebenu 5. listopada 22 km u vodama ispred Taurange. Spasilačke službe gotovo su ispumpale gorivo koje se nalazilo u brodu - njegovi spremnici sada sadrže samo 300 tona goriva nasuprot 1.673 u trenutku nesreće.

Nakon istjecanja 350 tona goriva u bistre vode zaljeva Plenty nastanjena dupinima i kitovima, spasioci su dan i noć praznili spremnike broda.

No, vjetar je odgodio operacije i brodu Rena, čiji trup ima ozbiljne pukotine, prijeti raspadanje i izlijevanje nove nafte u more.

Približno 1.300 ptica stradalo je u toksičnoj melasi koja se izlila na plaže zaljeva. Teretni brod s liberijskom zastavom izgubio je 90 kontejnera od 1.300 od kojih 50 još nije pokupljeno. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Novi Zeland: Nasukanom brodu prijeti puknuće trupa Slika nije dostupna Kapetan optužen zbog nasukavanja, opasnost od nafte sve veća