Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preživjele su u epruveti

'Besmrtne stanice' karcinoma jedne žene spasile su tisuće života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite situaciju: On je liječnik u jednoj od najuglednijih medicinskih institucija u svijetu. Pacijentica mu dolazi s vrlo agresivnim oblikom raka vrata maternice i liječnik odluči prikupiti njezine stanice kako bi ih proučavao za taj konkretan slučaj. No, dok je proučavao njezine stanice, primijetio je nešto čudno. Nakon određenog broja dioba, one nisu umirale poput ostalih stanica u istraživačkom laboratoriju - one su preživjele!

Kada je postao svjestan 'besmrtnosti' ovih stanica, liječnik nije mogao ne pomisliti koje sve potencijale ovaj fenomen krije. Godina je 1950., a ovako nešto ni slično se nije dogodilo nijednom liječniku ni istraživaču igdje u svijetu...

Što je liječnik učinio?

Njegovo ime je George Otto Gey, a za njega je odgovor bio jednostavan: skupiti stanice i umnožiti ih za buduća istraživanja. Njegova 31-godišnja pacijentica zvala se Henrietta Lacks.

Stanice karcinoma Henriette Lacks su ubrzo u znanstvenoj zajednici prozvane „HeLa stanice”. Čak 60 godina nakon njihova prikupljanja, HeLa stanice su još uvijek najčešće korištena stanična kultura širom svijeta koja je do sada proizvedena više milijardi puta. Razlog tomu jest njihova izvanredna karakteristika, to su prve stanice koje su opstale u uvjetima in vitro (u epruveti), a time su bile temelj za neke od najznačajnijih otkrića u modernoj medicini.

Pročitajte i ovo Bernard Kaić - 1 ZA DNEVNIK NOVE TV Epidemiolog Kaić o pojavi opasnog virusa koji izaziva bolest koju smo smatrali iskorijenjenom: "I mi u Hrvatskoj u zadnje vrijeme ispitujemo otpadne vode" Ilustracija Pozvani na hitno cijepljenje Uzbuna u europskoj zemlji: Pojavio se virus koji su smatrali iskorijenjenim, ugrožena mala djeca

Ako ste se ikada cijepili protiv dječje paralize, to možete zahvaliti Henrietti Lacks i njezinim stanicama. Od 1840. do 1950. godine, bolest dječije paralize postala je smrtonosna globalna epidemija od koje ni Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt nije bio pošteđen.

Cjepivo koje je 1952. godine razvio dr. Jonas Salk bilo je moguće razviti samo zbog HeLa stanica koje su mogle opstati u epruveti. HeLa stanice je bilo lako zaraziti i proučavati te su stoga bile savršen medij za korištenje u istraživanjima dječje paralize. Cjepivo je spriječilo 650.000 mrtvih i 13 milijuna slučajeva paralize od 1988. godine. Sve to ne bi bilo moguće da nije bilo besmrtne stanične kulture Henriette Lacks.

Stanice HeLa su prvenstveno bile temelj za razvoj područja virologije. Ali osim toga: njihov doprinos suvremenoj medicini nadmašuje razvoj cjepiva. Njezine stanice su nam koristile u proučavanju raka, HIV-a, ljudskog genoma, tuberkuloze, HPV-a, Parkinsonove bolesti, pa čak i u industriji kozmetike.

Doprinos Henriette Lacks modernoj medicini je očit, jer tko zna gdje bismo bili danas? Dok se na medicinski napredak često gleda kao nešto normalno i očekivano, stvarnost je da su odlučujući faktori napretka upravo ovakva slučajna otkrića poput HeLa stanica. Njezine stanice su uistinu postale katalizator mnogih medicinskih napredaka kojih smo danas svjedoci.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene