Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred tisućama vjernika

Srpski patrijarh Irinej ustoličen na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej svečano je ustoličen u Pećkoj Patrijaršiji na zapadu Kosova pred nekoliko tisuća vjernika.

To je bilo prvo ustoličenje jednog patrijarha SPC-a na Kosovu od proglašenja kosovske neovisnosti u veljači 2008. godine, a svečanost je protekla bez incidenata. Patrijarh Irinej je tijekom obraćanja pozvao međunarodnu zajednicu i Kosovske Albance da na Kosovu, koje je nazvao južnom srpskom pokrajinom, osiguraju mir te ocijenio da se na tom području brišu tragovi srpske duhovnosti.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Prvi dio ustoličenja novog patrijarha održao se 23. siječnja u sabornoj crkvi u Beogradu, a drugi se po tradiciji odvija na Kosovu. Patrijarh Irinej (80), izabran je nakon smrti 95-godišnjeg patrijarha Pavla 15. studenoga 2009. godine. U dužnost su ga uveli mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

>> Tisuće na ustoličenju srpskog patrijarha Irineja

Među visokim političkim dužnosnicima i predstavnicima ostalih pravoslavnih crkava bio je nazočan i predsjednik Srbije Boris Tadić. Na svečanosti ustoličenja nije bilo nijednog dužnosnika kosovskih vlasti jer nisu bili pozvani. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene