Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srpski mediji: 'Steže se obruč oko Ratka Mladića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši komandant VRS-a i još jedan od najtraženijih 'haških bjegunaca', general Ratko Mladić, uskoro bi mogao biti uhićen i izručen sudu. Srpski mediji pišu kako tamošnje obavještajne službe sigurno imaju podatke o njemu, ali im je još uvijek nedostupan, zbog, kako navode, kvalitetnijeg sustava zaštite nego li je bio Karadžićev.

Profesor Fakulteta za sigurnost Zoran Dragišić tvrdi kako su državne institucije na dobrom putu da privedu i Ratka Mladića. 

’Do Karadžića, najvažnijeg haškog optuženika, došlo se upravo tako što su tajne službe tragale za Mladićem. To pouzdano znam! Državni organi sigurno imaju informacije i o Mladiću. Obruč oko Mladića se steže i vjerujem da će ubrzo doći do njegovog uhićenja. Sada više nema sumnje u političku volju Beograda da surađuje s Tribunalom i vjerujem da će Mladić, čim bude lociran, biti uhapšen i izručen,’ navodi Dragišić. 

Ocjenjuje kako je akcija uhićenja Karadžića izuzetno profesionalno izvedena te ne sumnja da će i 'uhićenje Mladića biti izvedeno bez ogrebotine'. 

Vojni analitičar Aleksandar Radić također vjeruje da su tajne službe sada bliže Mladiću. 

'Jasno je da su vlasti bile naklonjenije Mladiću, da je bio pod zaštitom oružanih snaga i u vezi sa državnim institucijama. Karadžić je izgleda morao brinuti sam o sebi. Imao je on svoje saveznike, ali ne i državnu zaštitu, vjerojatno još od vremena kad su se ohladili odnosi između njega i Slobodana Miloševića. Postoje tragovi da država zna gdje je Mladić. Još 2002. dano je na znanje da je u Srbiji. Čak i ako je država morala prekinuti s njegovom zaštitom, on je i dalje imao jake veze s ljudima u raznim državnim institucijama i u tom smislu zaštićeniji je od Karadžića', kaže Radić. 

’Iako je vojno lice, ne mislim da bi se Mladić osobno protivio uhićenju. Međutim, ako procjene da silom mogu spasiti šefa od hapšenja, nije isključeno da bi ljudi iz njegovog osiguranja mogli upotrijebiti oružje. U tom smislu lov na Mladića je opasniji,’ upozorava bivši doministar policije Božo Prelević.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene