Udruge članova obitelji žrtava genocida u Srebrenici pozvale su u srijedu otvorenim pismom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da poštuje odluke države koju vodi i čija su tijela jasno osudila i karakterizirala taj zločin što su ga u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.


Udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" te "Udruženje žrtava i svjedoka genocida" u pismu Milanoviću ocijenili su kako je on u svojim posljednjim istupima zapravo zanijekao da je u Srebrenici nad Bošnjacima počinjen genocid te kako to čini unatoč činjenici da je taj zločin sudski utvrđen tijekom postupaka vođenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), čije je osnivanje i rad podržala i Hrvatska.

"Koliko je nama poznato, Hrvatska taj sud još uvijek podržava. Nikada nije povučena suglasnost za suradnju s navedenim sudom", stoji u pismu srebreničkih udruga upućenom hrvatskom predsjedniku nakon što je on u utorak kazao kako sudske presude za njega nisu nešto što se ne može propitivati.

Zoran Milanović Hodžić: ''Milanović Bošnjake promatra kao ljude koji su jedino za bauštelu i pravljenje ćevapa''

Majke Srebrenice isčekuju izricanje presude Ratku Mladiću - 13 Majke Srebrenice: ''Žalosno je da se Tužiteljstvo bavi ratnim zločinima počinjenima u drugoj državi dok ih u zemlji na stotine nije procesuirano''

"Nijedan sud ne može biti sveto pismo. Nekim ljudima je to dobro leglo, nekim ljudima ili neljudima to nije dobro leglo. 5000 ili 8000 ili 80.000 nije isto. Nije isto događa li se u plinskim komorama ili se događa s mačetama", kazao je, uz ostalo, u utorak u Valpovu Milanović.

Članovi obitelji srebreničkih žrtava podsjećaju Milanovića kako je, uz ICTY, činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid utvrdio i Međunarodni sud pravde (ICJ), a Hrvatski je sabor taj zločin pak osudio posebnom rezolucijom.

"Poštovani gospodine Milanović, kad već ne poštujete druge, poštujte bar odluke države koju predstavljate", stoji na kraju pisma.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju