Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nešto više od dvije tisuće sudionika okupilo se u ponedjeljak na prosvjednom skupu u središtu Sarajeva kako bi dali potporu zahtjevima za izdvajanje Srebrenice iz sastava Republike Srpske.


Prosvjedni skup pod sloganom "Srebrenica - pravda za sve"
organizirao je Inicijativni odbor za posebni status Srebrenice čiji su brojni članovi prije mjesec dana napustili taj grad i u šatorskom naselju u Sarajevu čekaju da netko reagira na njihove zahtjeve.

Vezani članci Slika nije dostupna SAD spremne Dodiku uvesti sankcije Slika nije dostupna Inzko: Dodik otvoreno krši Daytonski sporazum!

"Danas smo ovdje da bismo ispravili nepravdu učinjenu u Daytonu", kazao je na prosvjednom okupljanju načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić.

Istaknuo je da su i tvorci Daytona priznali svoje pogreške no ništa nisu učinili ne bi li ih ispravili.

Načelnik srebreničke općine ipak je upozorio da će o njezinu
konačnom statusu na kraju odlučiti "politički kompromis a ne pravo i pravda".

Sudionicima sarajevskog okupljanja obratili su se i predstavnici udruga koje okupljaju obitelji poginulih i nestalih Bošnjaka ističući da ne žele biti pod vlašću onih koji su i odgovorni za genocid i smrt njihovih najmilijih.

Munira Subašić iz udruge Majke enklava Srebrenica i Žepa najavila je da će svi Bošnjaci napustiti Srebrenicu ne udovolji li se njihovim zahtjevima.

Zastupnici Stranke za BiH (SBiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu BiH prošlog su tjedna uputili u proceduru amandman na Ustav BiH kojim se definira posebni status Srebrenice no srpski su zastupnici najavili da se s tim nikada neće suglasiti. Najavili su i bojkot rada Parlamenta BiH nastave li bošnjački zastupnici inzistirati na tom prijedlogu.

Izdvajanje Srebrenice iz sastava RS ne podupiru ni predstavnici međunarodne zajednice u BiH a Ured Visokog predstavnika (OHR) ranije je upozorio kako bi izdvajanje te općine predstavljalo kršenje Ustava BiH.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju