Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srebreničani traže izdvajanje iz Republike Srpske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto više od dvije tisuće sudionika okupilo se u ponedjeljak na prosvjednom skupu u središtu Sarajeva kako bi dali potporu zahtjevima za izdvajanje Srebrenice iz sastava Republike Srpske.

Prosvjedni skup pod sloganom "Srebrenica - pravda za sve"
organizirao je Inicijativni odbor za posebni status Srebrenice čiji su brojni članovi prije mjesec dana napustili taj grad i u šatorskom naselju u Sarajevu čekaju da netko reagira na njihove zahtjeve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stvaranje uvjeta za useljenje RS najavila pojačana ulaganja u povratak izbjeglih Hrvata Slika nije dostupna 'Poraz Dodikove politike' Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH

"Danas smo ovdje da bismo ispravili nepravdu učinjenu u Daytonu", kazao je na prosvjednom okupljanju načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić.

Istaknuo je da su i tvorci Daytona priznali svoje pogreške no ništa nisu učinili ne bi li ih ispravili.

Načelnik srebreničke općine ipak je upozorio da će o njezinu
konačnom statusu na kraju odlučiti "politički kompromis a ne pravo i pravda".

Sudionicima sarajevskog okupljanja obratili su se i predstavnici udruga koje okupljaju obitelji poginulih i nestalih Bošnjaka ističući da ne žele biti pod vlašću onih koji su i odgovorni za genocid i smrt njihovih najmilijih.

Munira Subašić iz udruge Majke enklava Srebrenica i Žepa najavila je da će svi Bošnjaci napustiti Srebrenicu ne udovolji li se njihovim zahtjevima.

Zastupnici Stranke za BiH (SBiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu BiH prošlog su tjedna uputili u proceduru amandman na Ustav BiH kojim se definira posebni status Srebrenice no srpski su zastupnici najavili da se s tim nikada neće suglasiti. Najavili su i bojkot rada Parlamenta BiH nastave li bošnjački zastupnici inzistirati na tom prijedlogu.

Izdvajanje Srebrenice iz sastava RS ne podupiru ni predstavnici međunarodne zajednice u BiH a Ured Visokog predstavnika (OHR) ranije je upozorio kako bi izdvajanje te općine predstavljalo kršenje Ustava BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene