Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poglavar Islamske zajednice objavio je fetvu o otklanjanju genocida i zabrani svake osvete.


Posmrtni ostaci 136 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu koji su u srpnju 1995. počinile vojska i policija bosanskih Srba pokopani su u subotu unutar memorijalnog kompleksa u Srebrenici, a poglavar Islamske zajednice objavio je fetvu o otklanjanju genocida i zabrani svake osvete.

Vezani članci Zoran Milanović, Šefik Džaferović Predsjednik RH ga nazvao ''udbašem iz Zenice''. Džaferović uzvratio: ''Milanović sve više i više postaje beznadežni slučaj'' Milorad Dodik Dodik opet negira genocid u Srebrenici: "Radije ću u zatvor nego priznati nešto što se nije dogodilo"

Na posljednji počinak rodbina i prijatelji ispratili su skeletne ostatke ekshumirane proteklih godina u masovnim grobnicama, a među pokopanima su i kosti osmorice dječaka koji su ubijeni kao šesnaestgodišnjaci dok je najstarija žrtva 75-godišnji starac.

Od ovog 11. srpnja na spomen-mezarju u Potočarima leže ostaci 6.377 žrtava genocida dok ih je još 230 po željama obitelji pokopano na drugim grobljima.

Vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

"Obilježavamo tužnih i dugih 20 godina od zločina genocida nad Bošnjacima, nad našim najmilijima, braćom i sestrama, očevima i majkama, djedovima i nenama, nad našim sinovima i kćerima u cvijetu njihove mladosti", podsjetio je reis Kavazović.

Kazao je kako je ovaj dan "duboko i neprolazno uklesan na mramornom kamenu sjećanja".

"Nadamo se, upravo danas ponajviše, da i pravdoljubivi dio svijeta osjeća breme zla koje nosimo na našim nejakim plećima i da nam se hoće pridružiti u čuvanju napora da se ono više nikada ne ponovi", rekao je Kavazović.

Istaknuo je da težina zločina obvezuje na sjećanje i stalno suočavanje s neporecivom istinom o osam tisuća nedužnih pobijenih "u kukavičkom pohodu zločinaca".

Napadnut Vučić: Pogođen kamenom u glavu, lakše je ozlijeđen

Političari pozvali na poštovanje žrtava genocida

"Srebrenica istodobno simbolizira nadu da je ovakvim zločinima došao kraj i da se buduća pokoljenja neće okupljati na sličnim stratištima", poručio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana i dodao da je to u današnje doba najvažnija zadaća čovječanstva.

Reis Kavazović objavio je i fetvu kojom se ratni teror nad muslimanima Srebrenice i Žepe i sa stajališta islamskog prava kvalificiraju kao genocid, a na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od 1993. godine i presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) iz 2007. godine.

Fetvu je donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH kao vrhovno vjersko tijelo i ona je obvezujuća za sve muslimane.

"Vijeće muftija obvezuje svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice genocida otklonile", rekao je Kavazović.

Odlukom Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH prihvaćaju se odluke međunarodnih i domaćih sudova u postupcima po optužnicama za genocid.

"Samim tim svaka osveta koju bi poduzeo pojedinac ili grupa je zabranjena i predstavlja kršenje principa zakonitosti u uređenom ljudskom društvu", pojasnio je sadržaj fetve Kavazović.

Vijeće muftija pozvalo je sve muslimane da čine dobro i da štite život, vjere i dostojanstva svih ljudi bez obzira na vjeru i nacionalnost.

"Gospodaru moj, nauči me da je tolerancija najviši stupanj moći, a želja za osvetom prvi je znak slabosti", kazao je u svojoj hutbi reis Kavazović.

Poglavar Islamske zajednice u BiH je prije vjerskog obreda morao intervenirati i pozvati na red masu okukljenu u memorijalnom kompleksu jer je u trenutku kada je ondje stigao predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić slijedilo masovno negodovanje praćeno zviždanjem i pogrdama na račun srbijanskog premijera, koje je završilo time da je srbijanski premijer u jednom trenutku i napadnut.

"Kada vam dođe uglednik nekog naroda iskažite mu poštovanje. Vi koji ste muslimani tako se trebate ponašati", kazao je reis Cerić okupljenom mnoštvu podsjećajući na riječi iz Kurana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju