Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na donatorskoj konferenciji za pomoć Bosni i Hercegovini i Srbiji za saniranje posljedica svibanjskih poplava, koja je u srijedu održana u Bruxellesu, obećano je ukupno 1,8 milijardi eura pomoći, što je više od očekivanog.


Bosni i Hercegovini je obećano 809 milijuna eura, a Srbiji 995 mlijuna. Prije početka konferencije predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da očekuje oko 830 milijuna eura, predsjednik predsjedništva BiH Bakir Izetbegović oko 600 milijuna eura.

Vezani članci Bazen, ilustracija Utapanje dječaka u bazenu snimile nadzorne kamere, otac traži pravdu: "Tko je gluhonijemu osobu zaposlio kao čuvara bazena?" Brnabić i Višković položili kamen temeljac za zajednički projekt hidroelektrane \ Ana Brnabić položila kamen temeljac za hidroelektranu na Drini, u BiH ljutiti: "Ovo ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima"

Riječ je dijelom o vrlo povoljnim kreditima, a dio su bespovratna sredstva. Štete u Bosni i Hercegovini procijenjene su na 2,9 milijardi konvertibilnih maraka, a u Srbiji na 1,5 milijardi eura.

Strašne posljedice poplava u BiH: Objavljena dramatična brojka

Najveći pojedinačni donator je Europska unija, koja je obećala 195 milijuna eura za obje zemlje - 85 milijuna za BiH i 80 milijuna za Srbiju, a preostalih 30 milijuna dobit će iz fonda EU-a namijenjenog za regionalnu pomoć za sanaciju šteta.

Na konferenciji su sudjelovale brojne europske zemlje, Sjedinjene Američke Države, Japan i predstavnici međunarodnih organizacija poput UN-a, Svjetske banke, EBRD-a i OESS-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook