Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanska Vlada premijera Vojislava Koštunice Srbije uputila je predsjedniku Borisu Tadiću prijedlog za raspuštanje parlamenta i raspisivanje izvanrednih izbora za 11. svibnja ove godine.


U prijedlogu se navodi kako je ustanovljeno da Vlada više nema jedinstvenu i zajedničku politiku, što ju - u skladu s Ustavom Srbije - onemogućava u obavljanju njezine osnovne ustavne funkcije, da utvrđuje i vodi politiku Republike Srbije, navodi se u priopćenju.

Vezani članci Zgrada Ine INA i MOL postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog udjela u OMV-u Slovenija Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak"

'Jedinstvene i zajedničke politike više nema ni unutar onih zastupničkih klubova u Narodnoj skupštini koji su formirali i podržavali Vladu', navodi se u priopćenju i dodaje kako Vlada 's ciljem uspostave funkcionalnih i stabilnih državnih institucija' predlaže da se Skupština Srbije raspusti te da se 11. svibnja ove godine održe izvanredni parlamentarni izbori.

Istoga dana bit će održani i već ranije zakazani pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je ranije da će, kad dobije obrazloženi prijedlog Vlade, raspustiti parlament i raspisati izvanredne parlamentarne izbore u skladu sa svojim ovlastima.

Prema Ustavu Srbije, izbori moraju biti održani najkasnije u roku 60 dana od dana raspisivanja, što znači da ih predsjednik Boris Tadić ne može raspisati prije 12. ožujka, niti nakon 27. ožujka, jer od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana.

Vlada premijera Koštunice izabrana je 14. svibnja prošle godine, nakon parlamentarnih izbora održanih 20. siječnja 2007. godine.