Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanska vlada dala je negativno mišljenje o prijedlogu rezolucije koju je predložila Srpska radikalna stranka, po kojoj bi nastavak pregovora s Europskom unijom bio uvjetovan potvrdom suvereniteta Srbije i na Kosovu.


Negativno se o prijedlogu rezolucije izjasnilo 15 ministara, a pozitivno sedam.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: ''Pa ja ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je točno bio, imali smo puno posla.'' Komentirao i Jandrokovićevu sliku u kupaćem Andrej Plenković Beroš: ''Sa svakom dozom cjepiva bliže smo fazi u kojoj možemo reći - adio, korona.'' Božinović najavio moguće popuštanje mjera

Zbog neslaganja oko pitanja europskih integracija u Srbiji je ponovo otvorena politička kriza, nakon što je predsjednik parlamenta Oliver Dulić u srijedu prekinuo sjednicu Skupštine, koja je trebala početi raspravom o rezoluciji koju je predložila SRS, sve dok se o prijedlogu rezolucije ne izjasni srbijanska vlada.

Rezoluciji SRS-a u parlamentu su potporu najavile Koštuničina Demokratska stranka Srbije (DSS) i njoj koalicijska Nova Srbija (NS) Velimira Ilića, te Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, dok su se o uskraćivanju potpore rezoluciji izjasnile Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, G17 Plus Mlađana Dinkića, Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka i stranke manjina.

Ministar pravosuđa i potpredsjednik Tadićeve DS Dušan Petrović u četvrtak je kazao novinarima da će se u narednih nekoliko dana znati želi li parlament novu vladu ili Srbiji predstoje novi izbori.

'Bilo bi dobro da održimo stabilnost političkih prilika. Izbori, po mom dubokom uvjerenju, nikad ne mogu biti štetni, ali mi smo nedavno imali predsjedničke izbore, na kojima su građani - s referendumskim odazivom - vrlo jasno dali potporu politici koja znači da se mi u isto vrijeme trebamo približavati Europi i braniti Kosovo', kazao je Petrović.

Glavni tajnik SRS-a Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare u četvrtak da bi već u petak mogla biti održana sjednica Skupštine Srbije, na kojoj bi se provela rasprava o predloženoj rezoluciji te stranke, te da će bez obzira na očekivano negativno stajalište Vlade Srbije rezolucija biti usvojena u parlamentu, nakon čega će biti obvezujuća za izvršnu vlast.

U Skupštini Srbije SRS ima 81 zastupnika, Tadićeva DS 64, koalicija Koštuničinog DSS-a i Ilićeve NS 47, Dinkićev G17 Plus 19, Jovanovićev LDP 11, Dačićeva SPS 16, stranke manjina šest, te Čankova LSV i Savez vojvođanskih Mađara pet.