Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija: Usuglašen prijedlog nove vlade, Koštunica premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured predsjednika Srbije Borisa Tadića u petak navečer, nakon sporazuma njegove Demokratske stranke (DS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštinice, te G17 Plus Mlađana Dinkića o formiranju nove vlade Srbije, dostavio je Skupštini Srbije prijedlog raspodjele ministarstava među strankama.

Prema tom prijedlogu, novi premijer Srbije je dosadašnji prvi čovjek Vlade, Vojislav Koštunica.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Prema tom dogovoru, DS će imati 13 ministarstava, koalicija DSS-a i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića osam, a G17 Plus četiri ministarstva.

Koalicija DSS-NS, osim premijera Koštunice, zadržat će MUP Srbije na kojem je i dosad bio na čelu ministar Dragan Jočić, te ministarstva za kapitalne investicije, energetike, ministarstva za Kosovo (dosad nepostojećeg), te ministarstva trgovine, prosvjete i vjera.

Tadićev DS će, osim što će imati potpredsjednika vlade za europske integracije, po dogovoru imati i ministarstva financija, obrane, kulture, vanjskih poslova, pravosuđa i poljoprivrede, kao i telekomunikacija, rada i socijalne politike, državne uprave i lokalne samouprave, zaštite životne sredine, te dijaspore.

Stranka G17 Plus će, prema dokumentu iz Tadićevog ureda, biti nadležna u ministarstvima ekonomije i regionalnog razvoja, zdravlja, znanosti i omladine i sporta.

Sjednica Skupštine Srbije nakon koje bi se trebala formirati nova vlada po ovom prijedlogu trebala bi, prema najavama, biti održana u nedjelju 13, svibnja, a uvjet za realizaciju ovog prijedloga jest ostavka ili smjena u utorak izabranog predsjednika parlamenta, radikala Tomislava Nikolića, koji je na tu funkciju izabran glasovima radikala, socijalista i Koštuničinog DSS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene