Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na srbijanskom tržištu prodaju se mesni proizvodi koji sadrže izazivače raka, dijabetesa, mogu uzrokovati atrofiju mozga i sterilnost.


Radi se o hrani koja je proizvedena po 'codexu alimentarijusu', koja je dozvoljena u SAD-u, no zabranjena je u Europskoj uniji, piše Press. Direktor Ekološkog pokreta Novog Sada Nikola Aleksić tvrdi da se u proizvodinji po ovom kodeksu koriste genetski modificirani sastojci koji mogu izazvati razne bolesti.

Vezani članci Hrenovke / Ilustracija Još jedno povlačenje s tržišta: U hrenovkama jednog proizvođača možda ima metala Poskupljenje piletine i svinjetine - 2 Troškovi proizvodnje sve su veći, meso će i dalje poskupljivati i to "na rate“: Na udaru svinjetina i piletina

Aleksić ističe da ovakvi proizvodi imaju oznaku poput piramide i na njima piše 'codex alimentarius'. Kaže kako takvih proizvoda na srbijanskom tržištu ima nezakonito, čak i u nekim poznatim mesnim industrijama.

'Ovaj kodeks, koji je odredila Svjetska zdravstvena organizacija, u Srbiji nije usvojen jer je naša zemlja potpisnica Roterdamske i Kopenhaške konvencije, koja je u suprotnosti s njim', rekao je Aleksić.

Zašto treba izbjegavati takve proizvode?

Bivši republički veterinarski inspektor Miroslav Stojišić upozorio je zašto treba izbjegavati proizvode s oznakom 'codex alimentarijus'. 'Herbicidi koji se sastoje od opasnih materija koriste se za prskanje kukuruza, pšenice i drugih kultura protiv gljivica i parazita. Mnogi su odavno zabranjeni u Europi, dok se kod nas uvoze. Ako se stoka hrani biljkama koji su njima špricani, zarazit će se i njihovo meso više neće biti zdravo za konzumiranje', objasnio je.

Za Press je progovorio i direktor Industrije mesa 'Matijević' Milan Jozanov i naglasio da njihovi proizvodi nisu štetni, a sve glasine da se kod njih prodaju štetni proizvodi po 'codexu alimentarijus' pripisao je ljubomornim pojedincima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju