Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Codex alimentarijus'

Srbija: Opasni herbicidi u mesnim prerađevinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na srbijanskom tržištu prodaju se mesni proizvodi koji sadrže izazivače raka, dijabetesa, mogu uzrokovati atrofiju mozga i sterilnost.

Radi se o hrani koja je proizvedena po 'codexu alimentarijusu', koja je dozvoljena u SAD-u, no zabranjena je u Europskoj uniji, piše Press. Direktor Ekološkog pokreta Novog Sada Nikola Aleksić tvrdi da se u proizvodinji po ovom kodeksu koriste genetski modificirani sastojci koji mogu izazvati razne bolesti.

Pročitajte i ovo Purice Samo da nije prazan Nešto novo na slavonskom stolu? Kad se priprema purica, a kad prasetina - znaju oni koji čuvaju tradiciju Kupnja pred blagdane Približava se Božić Cijene podivljale uoči blagdana: "Skupo, jako skupo, mi penzići ne možemo si to priuštiti"

Aleksić ističe da ovakvi proizvodi imaju oznaku poput piramide i na njima piše 'codex alimentarius'. Kaže kako takvih proizvoda na srbijanskom tržištu ima nezakonito, čak i u nekim poznatim mesnim industrijama.

'Ovaj kodeks, koji je odredila Svjetska zdravstvena organizacija, u Srbiji nije usvojen jer je naša zemlja potpisnica Roterdamske i Kopenhaške konvencije, koja je u suprotnosti s njim', rekao je Aleksić.

Zašto treba izbjegavati takve proizvode?

Bivši republički veterinarski inspektor Miroslav Stojišić upozorio je zašto treba izbjegavati proizvode s oznakom 'codex alimentarijus'. 'Herbicidi koji se sastoje od opasnih materija koriste se za prskanje kukuruza, pšenice i drugih kultura protiv gljivica i parazita. Mnogi su odavno zabranjeni u Europi, dok se kod nas uvoze. Ako se stoka hrani biljkama koji su njima špricani, zarazit će se i njihovo meso više neće biti zdravo za konzumiranje', objasnio je.

Za Press je progovorio i direktor Industrije mesa 'Matijević' Milan Jozanov i naglasio da njihovi proizvodi nisu štetni, a sve glasine da se kod njih prodaju štetni proizvodi po 'codexu alimentarijus' pripisao je ljubomornim pojedincima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene