Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Epidemiolozi u Srbiji predložiti će Ministarstvu obrazovanja da ranije raspusti učenike osnovnih i srednjih škola kako bi se zaustavilo naglo širenje svinjske gripe.


Epidemiolozi će to učiniti jer je procijenjeno da je broj smrtnih slučajeva do sada prevelik, kao i zbog činjenice da će se dosta kasniti s cijepljenjem, piše Press Online. Epidemiolog i predsjednik Radne grupe za pandemiju dr. Predrag Kon rekao je da se o tome raspravlja jer se povećava broj oboljele djece. ’Istina, to su zasada vrlo blaga povećanja, ali se ipak razmišlja o ranijem raspustu djece’, objasnio je dr. Kon.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog svinjske gripe prehlađene stavljali u karantenu Slika nije dostupna 'Pandemija je veoma vjerojatna'

Radna grupa za pandemiju razmišlja o proglašavanju izvanredne epidemiološke situacije u zemlji, što bi automatski zatvorilo škole i javne ustanove. Na posljednjem sastanku liječnici su zaključili da je najgora situacija na jugu Srbije, gdje pacijenti oboljevaju i umiru jer teško stižu do domova zdravlja. Dr. Kon je spomenuo kako je veliki broj ljudi na respiratorima, i da je broj umrlih, koji je stigao do 32, tri puta veći nego što se očekivalo.

Član Radne grupe za pandemiju dr. Vladimir Petrović kaže da je Radna grupa na sastanku, epidemiološku situaciju ocijenila kao izvanrednu. ’Situacija je proglašena izvanrednom zbog registriranih devet smrtnih slučajeva od 1. do 7. prosinca, zbog 21 osobe koja se nalazi na mehaničkoj ventilaciji i zbog toga što je epidemija gripe prijavljena na teritoriju na kojem živi više od 50 posto stanovništva. Shodno tome, primjenjivat će se mjere kao što je ubrzavanje priprema za kampanju vakcinacije, zatim bit će predložen prijevremeni raspust o čemu će odluku donijeti Ministarstvo prosvjete i pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Pored toga, planira se i smanjenje broja djece u vrtićima. Naime, roditeljima će se preporučiti da djecu koju mogu drže kod kuće’, naveo je dr. Petrović.