Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski predsjednik i čelnik Demokratske stranke Boris Tadić pozvao je nazočne na sjednici Glavnog odbora te stranke na postizanje nacionalnog konsenzusa o pridruživanju Srbije Europskoj uniji.


'Ostvarimo li nacionalni konsenzus važan za pridruživanje Srbije Europskoj uniji, učinit ćemo pomak u odnosu prema tradicionalnoj politici u Srbiji', rekao je Tadić, dodajući kako bi 'na taj način nadrasli tradicionalne podjele i uspostavili jedinstvo u pogledu strateških ciljeva unatoč razlikama koje su više nego vidljive u ideološkom i u mnogim drugim aspektima'.

Vezani članci Slika nije dostupna Deša odbija Filipovu pomoć! Slika nije dostupna Deša izbaci bijesnog Dživa iz stana - Srami se svega što je s njim imala

Tako bi se i srbijanskoj i europskoj javnosti poslala snažna poruka da je Srbija odlučila ići putem europskih integracija, rekao je Tadić, dodajući da bi odluka o pridruživanju Europskoj uniji u tom slučaju bila povijesna i nitko je nikad ne bi mogao dovesti u pitanje.

Ako se, kojim slučajem, to ne dogodi, opet takvu odluku nitko neće dovesti u pitanje, ali bi ona bila donesena jednom većinom koja ne podrazumijeva novi konsenzus, nego nove buduće rasprave, upozorio je Tadić.

Srbijanski predsjednik je ocijenio da su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i energetski sporazum s Rusijom, koji su na dnevnom redu Skupštine Srbije, od povijesne važnosti za zemlju te da će, postigne li se u srbijanskom parlamentu konsenzus o pridruživanju EU i potvrđivanju SSP-a, to biti pomak u odnosu prema tradicionalnoj politici u Srbiji.