Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Helsinški odbor za ljudska prava dobio je pismo od muškarca koji je prije par dana od Ministarstva obrane Srbije dobio poziv za dobijanje ratnog rasporeda 5. listopada, javlja Danas.


'Taj muškarac je istraživanjem na internetu i putem svojih kontakata došao do saznanja kako se radi o formiranju ili obnovi neke vojne jedinice rezervista u Požarevcu u slučaju rata', kazala je Sonja Biserko, predsjednica srpskog Helsinškog odbora za ljudska prava.

Vezani članci Ilustracija Balkan opet kao bure baruta: Bosna je na opasnom putu, Srbija i Hrvatska kao Putin u Ukrajini Ilustracija Podignuta prva optužnica u Srbiji za Oluju: Četvorka optužena za raketiranje izbjegličke kolone. Pilot Borović: "Nisam sudjelovao u tome"

Biserko je dodala kako je muškarac, čiji identitet želi zaštititi, u pismu naveo da ne želi i neće biti dio ratne rezerve, već želi ostvariti pravo da ne nosi oružje ni pod kojim uvjetima, a kamoli da ga netko 'raspoređuje' za potrebe rata.

Muškarac je u pismu naveo da se boji novčane ili zatvorske kazne u slučaju da se ne odazove pozivu. 'Država koja mi sve godine mojeg djetinjstva pa do sada kada sam već odrastao čovjek od 31 godine i planiram obitelj nije pružila uvjete da si stvorim pristojan život ima smjelosti tražiti da budem dio rezervista u slučaju rata. I pri tome mi još prijeti financijskom ili kaznom zatvora u slučaju ako ja to ne želim. Ne znam obuzima li me više strah ili ljutnja', piše u pismu koje je dobio Helsinški odbor.

Također, navodi se kako se obratio i UN-ovu uredu za ljudska prava te beogradskom Centru za antiratnu akciju.

Na upit beogradskog dnevnika je li točno da se formira ili obnavlja vojna jedinica u Požarevcu i koliko je poziva upućeno, te kakva prava ima osoba koja se ne želi odazvati pozivu Ministarstco obrane Srbije ništa nije odgovorilo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju