Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog lošeg materijalnog položaja

Srbija: Prosvjed radnika u Beogradu, blokirane ulice ispred vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici sindikalnog prosvjeda zapriječili su danas u Beogradu dvije prometne ulice ispred zgrade srbijanske vlade u središtu grada s namjerom da ukažu vlastima na loš materijalni položaj i nezaposlenost te istaknu svoje zahtjeve u povodu donošenja novih propisa o radu i mirovinsko invalidskom osiguranju.

Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" (UGS), jedan od triju najjačih sindikata u zemlji, organizirali su prosvjed nazvan "Ništa o nama bez nas", a mimohod je počeo s Trga Nikole Pašića kod sjedišta nekadašnjeg Saveza sindikata.

"Ne može Srbija u Europu ovako ojađena, s ovako unesrećenim radnicima i ovakvim stupnjem nezaposlenosti i mladima koji studiraju, a moći će diplome objesiti o klin, jer neće imati posao", upozorio je predsjednik "Nezavisnosti" Branislav Čanak i naglasio kako su članovi tog sindikata "prevladali vlastite strahove" i cilj im je potaknuti i ohrabriti one istomišljenike "koji vire iza ugla i imaju iste probleme" da se pridruže u zahtjevima i prosvjedima.

>> Otkupljivač zlata iz Hrvatske u Srbiji nestao 'preko noći'

Čanak je naglasio da će UGS "Nezavisnost" tražiti da se obeštete pokradeni radnici i da im se vrati sve ono za šta se ne može dokazati da je privatizacijama legalno zarađeno.

Prosvjedu je prethodio skup aktivista tog sindikata ispred sjedišta misije Europske komisije povodom posjeta europskog povjerenika za zapošljavanje i socijalna pitanja Lasla Andora Srbiji, a namjera im je bila poslati poruku Europi da u Srbiji ne postoji socijalni dijalog.

Organizatori i policija nisu objavili broj sudionika, a po neslužbenim procjenama u prosvjedu sudjeluje oko 1.500 do 2.000 radnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore Prosvjed u Srbiji - 1 Zbog plana za Kosova Drama u Srbiji! Prosvjednici protiv Vučića probili ogradu, pogledajte što traže

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene