Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazna je nužna

Srbija: Potvrđena 10-godišnja kazna Trbojeviću za zločine u RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski vrhovni sud u petak je objavio da je, kao neutemeljene, odbio žalbe srbijanskog tužitelja za ratne zločine te okrivljenog Bore Trbojevića i potvrdio presudu okružnog suda u Beogradu kojom je Trbojević osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Hrvatskoj 1991.

Vrhovni je sud ocijenio da prvostupanjska presuda ne sadrži bitne povrede odredaba kaznenog postupka niti kaznenog zakona, o kojima drugostupanjski sud vodi računa po službenoj dužnosti.Po ocjeni vrhovnog suda, prvostupanjski sud pravilno je i potpuno utvrdio sve presudne činjenice, o čemu je u osporavanoj presudi dao pravilne razloge te pravilno odmjerio kaznu okrivljenome.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još nije posve ugašen Požar u Grubišnom Polju: Izgorjela vulkanizerska radnja, gusti dim širio se mjestom Sanacija požarišta u Grubišnom Polju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 IMA LI ZAGAĐENJA? Građani Grubišnog Polja zabrinuti nakon velikog požara: ''Jako je loše, jučer je bilo katastrofa, a i jutros je jako smrdjelo"

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu 27. svibnja 2009. osudilo je Boru Trbojevića (50) na deset godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim civilima u općini Grubišnom Polju u Hrvatskoj tijekom 1991.U obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Snežana Garotić Nikolić tada je kazala da su prilikom odmjeravanja kazne uzete u obzir olakotne i otegotne okolnosti i da kaznu od deset godina sud smatra nužnom.

Ona je rekla da je, temeljem iskaza velikog broja saslušanih svjedoka, nesumnjivo utvrđeno da je Trbojević, kao pripadnik "Bilogorskog odreda" sudjelovao u uzimanju talaca, razdvajanju muškaraca i žena, kao i u ubojstvu civila u podrumu škole u Velikoj Peratovici gdje su civili bili zatvoreni.Tijekom postupka koji je trajao osam mjeseci, po njezinim riječima, utvrđeno je da je Trbojević kriv za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selima Velikoj Peratovici i Topolovici u razdoblju od kraja kolovoza do kraja listopada 1991. godine.

Suđenje je počelo 26. rujna 2008. pošto je, temeljem sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo 'slučaj Trbojević' srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine.Događaji u selima Topolovici i Velikoj Peratovici, koji se Trbojeviću stavljaju na teret, bili su predmet kaznenog postupka pred županijskim sudom u Bjelovaru 1993., gdje je Trbojević u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene