Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Misija Republike Srbije pri Ujedinjenim narodima je Općoj skupštini podnijela, prijedlog Rezolucije kojom se ocjenjuje da jednostrano odcjepljenje Kosova nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja.


Srbija očekuje kako će njezin prijedlog rezolucije najesen na Općoj skupštini UN-a dobiti potporu. ‘Imajući u vidu da Međunarodni sud pravde nije potvrdio pravo kosovskih Albanaca na odcjepljenje od Srbije, u Rezoluciji se jasno navodi da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja’, stoji u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Međunarodni sud pravde prošli četvrtak je objavio kako smatra da kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo. Po ICJ-u međunarodno pravo ‘ne sadržava zabranu proglašenja neovisnosti i stoga deklaracija o neovisnosti od 17. veljače 2008. ne krši međunarodno pravo’.

Vezani članci Slika nije dostupna Jeremić: SAD se ne protivi novoj inicijativi Srbije o Kosovu Slika nije dostupna Srbija pozvala Vijeće sigurnosti da spriječi neovisnost Kosova

>> 'Nisam pozvao na autonomiju sjevernog Kosova'

U priopćenju srbijanskog MVP-a dodaje se kako Rezolucija sadrži poziv da se putem dijaloga postigne uzajamno prihvatljivo rješenje za sva otvorena pitanja te da je podnesena pošto su obavljene konzultacije sa širokim krugom međunarodnih čimbenika, uključujući i sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić je otputovao u New York gdje će s glavnim tajnikom UN Ban Ki-moonom razgovarati o stanju na Kosovu nakon iznošenja savjetodavnog mišljenja ICJ-a te održati i niz konzultacija u svrhu pripreme za sjednicu Vijeća sigurnosti o Kosovu, zakazanoj, kako se ističe, za sljedeći tjedan.

Tijekom boravka u New Yorku Jeremić će se obratiti forumu Pokreta nesvrstanih i sastati se s veleposlanicima zemalja članica UN-a kako bi im prenio srbijansko stajalište nakon iznošenja mišljenja ICJ-a i predstavio dalje korake koje je srbijanska vlada usvojila kao stategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, navodi se u priopćenju.

U Općoj skupštini UN-a Srbija će, kako je objašnjeno, svoju poziciju braniti principijelnom tvrdnjom da je pravo na odcjepljenje neprihvatljiv način rješavanja problema suvereniteta i teritorijalnosti.Kosovo je do sada priznalo 69 zemalja svijeta, među kojima i SAD te 22 od 27 članica Europske unije. (Hina)