Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosovo jedno od pitanja

Srbija otvara pregovore s Europskom unijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija otvara pregovore o pristupanju Eurpskoj uniji, a turski premijer Recep Tayip Erdogan posjetit će Bruxelles prvi put nakon tri godine.

U utorak, 21. siječnja na međuvladinoj konferenciji o pristupanju bit će proglašen početak pristupnih pregovora sa Srbijom, koju će predstavljati premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

Riječ je o prvoj pristupnoj konferenciji na kojoj nema otvaranja ili zatvaranja poglavlja, nego je riječ o ceremonijalnom sastanku na kojem se obilježava početak pregovora.

Srbija je dobila kandidatski status u ožujku 2012. godine, a početak pregovora odobren je tek nakon što je postignut dogovor pod okriljem EU-a o normalizaciji odnosa s Kosovom i nakon prvih dokaza da se on provodi.

Srbija: 'Povući ćemo tužbu za genocid ako je prvo povuče Hrvatska'

EU će sa Srbijom pregovorati po novom pristupu prema kojem se dva najteža i ključna poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost - otvaraju u ranoj fazi pregovora, a zatvaraju tek na kraju kada će se tražiti ne samo usklađenost zakonodavstva nego i dokazi o primjeni tih zakona u praksi. Takav pristup već se primjenjuje u pregovorima s Crnom Gorom.

Jedna od posebnosti pregovora sa Srbijom jest i što će se oni voditi i u poglavlju 35 - Ostala pitanja. To je tehničko poglavlje u kojem nijedna zemlja do sada nije vodila pregovore i njega su se ranije stavljale odredbe kojima nije mjesto u jednom od 34 preostala poglavlja. Primjerice, pretpristupni monitoring za Hrvatsku unesen je u poglavlje 35. To se poglavlje uvijek otvaralo i zatvaralo na zadnjoj pristupnoj konferenciji.

Pitanje normalizacije odnosa s Kosovom

U slučaju Srbije, u okviru toga poglavlja pratit će se njezini odnosi s Kosovom i ono će također biti otvoreno u ranoj fazi pregovora, a zatvoreno tek na kraju. Za to poglavlje obavit će se čak i screening, analitička usporedba srbijanskog i europskog zakonodavstva, što se nikada prije nije radilo, jer u tom poglavlju nema europske pravne stečevine. U pregovoračkom okviru od Srbije se traži da do kraja pregovora sklopi pravno obvezujući sporazum o cjelovitoj normalizaciji odnosa s Kosovom.

Pitanje na koje zasad nema odogovara jest znači li takav sporazum zapravo i priznanje neovisnosti Kosova.

Erdogan u Bruxellesu

Turski premijer Erdogan, kojemu se sve više zamjera na autoritarnosti, u utorak će posjetiti Bruxelles, gdje će se sastati s najvišim dužnosnicima EU-a.

Erdogana uz autoritarnost sustižu i komentari o korumpiranosti unutar njegova najužeg kruga suradnika. Nedavno je smijenio policijske dužnosnike koji su pokušavali istraživati navode o korupciji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene