Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navodno bliska s oporbom

Srbija opozvala veleposlanicu iz Rusije zbog Putina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić opozvao je veleposlanicu u Rusiji, priopćeno je u srijedu u Beogradu, a u srbijanskoj se javnosti nagađa da je razlog opozivu unatoč isteku mandata bliskost veleposlanice s ruskom oporbom.

Mandat veleposlanika redovito traje četiri godine, a srbijanska veleposlanica Jelica Kurjak u veleposlanstvu je u Moskvi od 2001. godine prvo kao savjetnica i otpravnica poslova, a potom kao veleposlanica od 2008. godine. Predsjednik Tomislav Nikolić opozvao ju je. Ukaz je već stupio na snagu, a razlozi opoziva nisu priopćeni.

Beogradski mediji ranije su nagađali da je veleposlanica Kurjak izazvala diplomatski skandal, jer je dopustila kćeri da sudjeluje u javnim prosvjedima protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi

>> Nikolić ne dolazi na sastanak s Izetbegovićem u Turskoj

Beogradski tabloid "Kurir" u rujnu je pisao da je službena Moskva "ljuta" na srpsku veleposlanicu, jer je njezina kći sudjelovala u prosvjedu protiv Putina. Da stvar bude gora, tvrdi list, sama veleposlanica tijekom predizborne kampanje u siječnju 2012. primala je u službeni posjet sve čelnike ruske oporbe. "Zbog toga je više gotovo nitko od ruskih dužnosnika ne želi primiti", piše "Kurir", pozivajući se na izvore u srbijanskome ministarstvu vanjskih poslova i najavio skorašnji opoziv veleposlanice.

Odmah nakon izbora za srbijanskog predsjednika u svibnju ove godine Nikolić se sastao s Putinom tijekom kongresa Putinove stranke Jedinstvena Rusija. Službeno se Nikolić sastao s Putinom 11. rujna u Sočiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene