Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više nevladinih organizacija (NVO) u Srbiji zatražilo je jučer od nadležnih tijela da zabrane djelovanje takozvane "Garde cara Lazara", koja poziva u rat za Kosovo.


Nevladine udruge podržale su Udrugu obitelji otetih i ubijenih na Kosovu da se hitno zabrani djelovanje te "garde".

Vezani članci Sanitetski prijevoz Žena preminula u vozilu saniteta dok su ju vozili kući. Kad je čuo što se dogodilo, njezin sin razbijao vozilo: ''Vjerojatno je reagirao emotivno'' Albin Kurti Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu

Nevladine organizacije traže u svom priopćenju i zabranu "svih drugih ekstremističkih organizacija koje djeluju na tlu Srbije, koje konstantno šire strah, nacionalnu i vjersku mržnju i koje je MUP Srbije već okarakterizirao kao neonacističke, klerofašističke i rasističke organizacije".

Te organizacije su zatražile da nadležna tijela u Srbiji onemoguće održavanje skupa koji je "Garda cara Lazara" najavila za 28. studenog u Merdaru, na administrativnoj granici prema Kosovu.

"Smatramo da djelovanje ove paravojne skupine ima za cilj
destabilizaciju stanja na Kosovu i na jugu Srbije, a činjenica da ta 'garda' još uvek postoji, i pored brojnih ispada i zgražavanja javnosti, ukazuje na opasnost da za njen rad postoji podrška u višim instancama državne vlasti", navodi se u priopćenju .

Priopćenje su među ostalima potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Centar za mir i razvoj demokracije, Fond za humanitarno pravo i Helsinški odbor za ljudska prava.