Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boris Tadić za Die Welt

'Srbija odbija ulogu zločinca, to je bio građanski rat'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je da su Srbi narod na Balkanu koji čini najveći doprinos prevladavanju prošlosti i naglasio da odbija ulogu zločinca za Srbiju.

'Na žalost, jedini sam predsjednik koji se ispričao za zločine svoje zemlje i smatram da je zaista za žaljenje što su ostali predsjednici propustili da se ispričaju za krvoproliće i užase, počinjene nad mojim narodom. Ulogu zločinca za Srbiju moram odbiti. Bio je to građanski rat u kojem su svi sudjelovali. Svi se moramo odrediti prema našoj odgovornosti', rekao je Tadić u intervjuu njemačkom dnevniku Die Welt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna On će vam promijeniti život Fashion Guru vas poziva na audiciju! Slika nije dostupna 'Loša situacija' Tadić pesimističan po pitanju srpske kandidature za EU

Upitan smatra li da bi Srbija trebala javnije se suočavati s ratnim zločinima, kao i da li bi trebalo da svijetu i sebi prizna da je u balkanskim ratovima bila i zločinac, a ne samo žrtva, Tadić je odgovorio da to potragu za optuženima čini toliko važnom. 'Mi našu prošlost moramo rasvijetliti. Kada je Karadžić bio uhićen, njemačkai kancelarka Angela Merkel me pozvala da bi mi čestitala. Upitala me jesam li zadovoljan, a ja sam rekao da nisam i da ću to biti tek onda, kada Mladić bude uhićen, dodao je Tadić.

'Cijeli policijski aparat je koncentriran na hvatanje Mladića'

Predsjednik Srbije je, također, rekao da ga glasine, koje se pojavljuju u europskim medijima, o tome da je Ratko Mladić pod zaštitom sigurnosnog aparata, čine nesretnim. 'Naš policijski aparat je od vrha do dna koncentriran na hvatanje Mladića. To kažu, također, i međunarodni sigurnosni stručnjaci. Od 46 osoba, koje je optužio Tribunal, Srbija je do sada izručila njih 44, uključujući dva nekadašnja predsjednika naše države', podsjetio je Tadić.

Govoreći o predstojećoj posjeti ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Srbiji i, komentirajući opasku Welta da bi se Srbija trebala distancirati od Rusije ako želi pripadati Europi, predsjednik Srbije je rekao da Srbija nema razloga imati veću distancu prema Rusiji nego Njemačka. 'Vaša zemlja ima isto tako funkcionalne odnose sa Rusijom, kao i mi, vjerovatno čak i uže', rekao je Tadić.

List za predsjednika Srbije konstatira da se drži kao pokretačkom silom približavanja EU, ali da kada je riječ o statusu Kosova zastupa nepopustljivu poziciju Srbije.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene