Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija neće priznati odmetnute gruzijske republike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beograd neće slijediti primjer Moskve u priznavanju neovisnosti odmetnutih gruzijskih regija iako Rusija podupire Srbiju, rekao je ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić za austrijski dnevnik.

'Mi to nećemo učiniti', rekao je Jeremić u intervjuu za Die Presse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mračno poglavlje povijesti "Ukradeno je više od 100.000 beba, to se radilo sustavno": Prodane blizanke upoznale su se preko društvenih mreža Pristupnice; ilustracija Pristupnica za EU Nada umire zadnja: ''Ako postanemo dio obitelji europskih zemalja, moći ćemo brže završiti rat''

Rusija je dugotrajna saveznica Srbije i pribjegla je u Vijeću sigurnosti UN-a vetu nastojeći spriječiti proglašenje neovisnosti Kosova koje su zagovarale Sjedinjene Države i europske sile.

Moskva je priznala gruzijske republike Južnu Osetiju i Abhaziju kao neovisne države nakon što je u kolovozu nakratko zaratila s Gruzijom i tako dodatno zaoštrila već napete odnose sa Zapadom.

'Zadovoljni smo što Moskva pomaže oko kosovskog pitanja', rekao je Jeremić, ali i naglasio da njegova zemlja 'štiti svoje nacionalne interese' i zato dodao:'"Mi nismo dio ruske politike'.

Jeremić je pozvao Europsku uniju da 'odmrzne' proces pristupanja Srbije EU-u i da olakšanjem viznog režima nagradi srbijanski narod zato što je na izborima birao proeuropske političare.

'Vrlo je važno iskoristiti ovaj trenutak u kojem u Srbiji vlada oduševljenje Europskom unijom', rekao je za Die Presse.

EU mora konačno liberalizirati vizni sustav, istaknuo je Jeremić ocijenivši: 'Ljudi u Srbiji moraju izravno osjećati da se proeuropski put isplati i da su oni dobrodošli u Uniju'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene