Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 4000 žena koje obole svake godine, 1600 izgubi bitku za život.


Srbija je na drugom mjestu u Europi po broju žena umrlih od raka dojke, upozorio je u petak na skupu u Beogradu srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Srbija ublažava mjere nakon blagog pada broja novozaraženih, kafići i restorani moći će otvoriti dio terasa Stevan Suša i Aleksandar Vučić - 1 Urnebesna snimka: Načelnik općine u Srbiji pokušava izgovoriti ime kineskog investitora, Vučić prasnuo u smijeh

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, ministar Lončar je rekao da godišnje od te zloćudne bolesti u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.600 ih izgubi bitku za život.

Ukazujući na tu poraznu statistiku, srbijanski ministar zdravlja je kao ključni razlog istaknuo kasno otkrivanje karcinoma, naglasivši kako je nacionalni dan borbe protiv te opake bolesti uveden upravo zato da bi se ženama skrenula pažnja na nužnost redovitih pregleda.

Pozivajući se na podatake državnog instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” za 2012., Lončar je naveo da je od ukupnog broja smrtnih slučajeva više od 10 posto žena mlađih od 50 godina, a da je svaka treća u dobi od 50 do 64 godine.

Misteriozna ozdravljenja: Možemo li natjerati tijelo da se samo liječi?

“Kad se rak otkrije u ranoj fazi, uz odgovarajuću dijagnostiku i terapiju izgledi za izlječenje su daleko veći, nego ako se otkrije u kasnoj fazi. U razvijenim zemljama rak se u gotovo 90 posto slučajeva otkrije u ranoj fazi”, naglasio je Lončar.

Na skupu “Rana dijagnostika i liječenje raka dojke” ministar je najavio da će se ove godine program organiziranog screeninga provoditi u 29 općina u Srbiji za 320.000 žena u dobi od 50 do 69 godina, apelirajući da žene, poglavito one u rizičnoj dobi, prihvate poziv za mamografski pregled.

Lončar je najavio i nastavak suradnje srbijanskog ministarstva zdravlja i japanske vlade, koja će financirati drugu fazu projekta za kontrolu malignih bolesti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook