Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porazna statistika

Srbija na drugom mjestu u Europi po broju žena umrlih od raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 4000 žena koje obole svake godine, 1600 izgubi bitku za život.

Srbija je na drugom mjestu u Europi po broju žena umrlih od raka dojke, upozorio je u petak na skupu u Beogradu srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, ministar Lončar je rekao da godišnje od te zloćudne bolesti u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.600 ih izgubi bitku za život.

Ukazujući na tu poraznu statistiku, srbijanski ministar zdravlja je kao ključni razlog istaknuo kasno otkrivanje karcinoma, naglasivši kako je nacionalni dan borbe protiv te opake bolesti uveden upravo zato da bi se ženama skrenula pažnja na nužnost redovitih pregleda.

Pozivajući se na podatake državnog instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” za 2012., Lončar je naveo da je od ukupnog broja smrtnih slučajeva više od 10 posto žena mlađih od 50 godina, a da je svaka treća u dobi od 50 do 64 godine.

Misteriozna ozdravljenja: Možemo li natjerati tijelo da se samo liječi?

“Kad se rak otkrije u ranoj fazi, uz odgovarajuću dijagnostiku i terapiju izgledi za izlječenje su daleko veći, nego ako se otkrije u kasnoj fazi. U razvijenim zemljama rak se u gotovo 90 posto slučajeva otkrije u ranoj fazi”, naglasio je Lončar.

Na skupu “Rana dijagnostika i liječenje raka dojke” ministar je najavio da će se ove godine program organiziranog screeninga provoditi u 29 općina u Srbiji za 320.000 žena u dobi od 50 do 69 godina, apelirajući da žene, poglavito one u rizičnoj dobi, prihvate poziv za mamografski pregled.

Lončar je najavio i nastavak suradnje srbijanskog ministarstva zdravlja i japanske vlade, koja će financirati drugu fazu projekta za kontrolu malignih bolesti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene