Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi sastanak

Srbija na čelu OESS-a želi jačati povjerenje i toleranciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Beču je u četvrtak održan prvi sastanak stalnog vijeća Organizacije europske sigurnosti i suradnje (OESS) pod predsjedanjem Srbije

U Beču je u četvrtak održan prvi sastanak stalnog vijeća Organizacije europske sigurnosti i suradnje (OESS) pod predsjedanjem Srbije, a srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u uvodnom je govoru pozvao na izgradnju povjerenja i tolerancije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

Prijetnje su u porastu brže nego ikada ranije, rekao je Dačić, čija je zemlja preuzela jednogodišnje predsjedništvo OESS-a od Švicarske.

Kriza u Ukrajini prema Dačićevim riječima predstavlja 'ozbiljnu prijetnju sigurnosti područja i globalnoj sigurnosti'. Najoštrije je osudio napad na autobus na istoku Ukrajine, u kojemu je poginulo više civila. Prema njegovim riječima, nužna je provedba sporazuma iz Minska, kojim je između ostaloga predviđen i prekid borbi.

Srbija ima 'izvrsne odnose' sa svim važnim državama u tome području, rekao je Dačić, što je prema njegovim riječima važna prednost. 'Mali ali konkretni koraci' mogu jačati povjerenje i brže dovesti do mirnog rješenja, smatra srbijanski šef diplomacije.

Srbija, koja želi postati članicom EU, tradicionalni je saveznik Rusije, a u ukrajinskoj krizi pokušava zadržati neutralnost. Srbijanska vlada podupire teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i protivi se ruskoj aneksiji Krima. Srbija se međutim nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije. Srbija s Rusijom njeguje uske gospodarske i političke veze, a Rusija je još uvijek najvažniji saveznik Beograda u protivljenju neovisnosti Kosova.

Dačić je u četvrtak u Beču naglasio pozitivna iskustva Srbije i proces pomirbe nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Srbijanski ministar vanjskih poslova u govoru se osvrnuo i na terorističke prijetnje u Europi. Izrazio je sućut Francuskoj nakon napada u Parizu. Prema njegovim riječima, sloboda mišljenja i sigurnost novinara moraju biti zajamčene, a društvo treba biti ujedinjeno nasuprot podjelama u ime religije.

Daljnja težišta srbijanskog predsjedanja OESS-om, prema Dačićevim riječima, bit će sigurnost na internetu, borba protiv trgovine ljudima, ilegalne migracije i korupcija te trgovina oružjem. Ljudska prava moraju biti zaštićena, naglasio je Dačić, spomenuvši i zaštitu okoliša u kontekstu upravljanja vodenim resursima.

Prema ranijim medijskim izvješćima, srbijanska je vlada za jednogodišnje predsjedanje OESS-om stavila na raspolaganje četiri milijuna eura. To je pet puta manje od iznosa što ga je izdvojila Švicarska, koja je predsjedala OESS-om 2014. godine.

Ministri vanjskih poslova 57 država članica OESS-a i još jedanaest država sastat će se 3. i 4. prosinca u Beogradu, a tim susretom obilježit će i 40. obljetnica osnutka organizacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene