Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija je danas dobila 'Marijin zakon', novi izrazito strogi antipedofilski propis, koji nosi ime po jednoj brutalno silovanoj i ubijenoj djevojčici iz Novog Sada. Njime su drastično postrožene kazne za pedofile.


Skupština Srbije usvojila je u ponedjeljak 'Marijin zakon' kojim je predviđeno da kazneno djelo pedofilije ne zastarijeva, a za silovatelje i pedofile uvodi se policijski nadzor nakon izdržavanja zatvorske kazne te propisuje formiranje DNK baze podataka pedofila i uvodi zabrana prilaska registriranih pedofila vrtićima, školama i dječjim igralištima.

Vezani članci Nikolina Grubišić Požar Šefica odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta otkrila šokantne detalje hvatanja monstruoznog pedofila: "Najžalosnije je da nitko nije prijavio policiji" Prosvjed ispred Informera VIDEO ''Vama je žena majka, vama je žena kći'': Govor djevojke s prosvjeda od kojeg boli svaka kost

'Marijin zakon' dobio je ime po djevojčici iz Novog Sada koja je prije tri godine silovana i ubijena, a propis je pred zastupnike srbijanskog parlamenta dospio na inicijativu Marijina oca Slobodana Jovanovića.

>> Policija uhitila 'dilera dječje pornografije broj 1'

Ovim zakonom određuje se strogi nadzor nad pedofilima 20 godina nakon odsluženja kazne zatvora i obaveza da se svakog mjeseca javljaju policiji u mjestu prebivališta, da posjećuju profesionalna savjetovališta i redovito izvješćuju vlasti o promjeni prebivališta, radnog mjesta ili putovanju u inozemstvo.

Najznačajnija rješenja ovog zakona su da, poput ratnog zločina, kaznena djela pedofilije i silovanja malodobnih osoba ne zastarijevaju, uz obvezu pravosudnih vlasti da formiraju bazu podataka o pedofilima i silovateljima, uključujući i njihov DNK profil.

Onima koji su počinili kaznena djela iz korpusa pedofilije, bluda i silovanja prestaje javna dužnost ili radni odnos koji se odnosi na rad s malodobnicima, zabrana obavljanja javnih funkcija, uz zabranu zasnivanja radnog odnosa koji podrazumijeva rad s malodobnicima u narednih 20 godina od odsluženja kazne za učinjena djela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju