Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija: Još veći jaz između pobornika i protivnika članstva u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU u utorak u Bruxellesu, danas se još više produbio jaz između stranaka okupljenih oko srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i onih oko premijera Vojislava Koštunice, kojima su po izjavama slični Šešeljevi radikali i socijalisti.

Lider G 17 Plus i još uvijek aktualni ministar gospodarstva Mlađan Dinkić, koji je na izbornoj listi uz Demokratsku stranku Borisa Tadića, kazao je da Srbija i bez ratifikacije SSP-a u zemljama EU može do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU i dospjeti na "bijelu schengensku listu".

Pročitajte i ovo Roberta Metsola 10 godina u EU-u VIDEO Predsjednica Europskog parlamenta u Zagrebu, posebno je istaknula jedan hrvatski simbol Isabella Viola Lindblom U SPLITU Šveđanka remetila javni red i mir? Policija je morala intervenirati, privedena je

On je za beogradski radio i tv B 92 naglasio da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju napravljen prvi korak ka ulasku Srbije u Europsku uniju, kao i da je glupost kada neke stranke kažu da se potpisivanjem tog sporazuma gubi Kosovo. "Kada Srbija dođe u fazu potpisivanja Sporazuma o pristupanju EU, nitko od nje neće tražiti da se odrekne Kosova i prizna neovisnost Kosova", kazao je Dinkić.

"Irska nikada nije priznala neovisnost Sjeverne Irske, a ušla je u EU. Nitko nam neće tražiti da se odreknemo Kosova. Nikada nećemo priznati neovisnost Kosova, ali ćemo se boriti diplomatskim sredstvima u UN", kazao je on. On je, međutim, istaknuo kako se ne vrijedi "boriti samo diplomacijom, ako se istodobno gospodarski ne ojača Srbiju, a to je nemoguće ako ne idemo brzo ka EU". Također je dodao "da svi koji su protiv tog sporazuma ne vole Srbiju ni svoj narod" ocijenivši da onima koji "uživaju u zatvorenom gospodarstvu" ne odgovara da Srbija uđe u EU.

S druge strane, ministar za infrastrukturu i lider Nove Srbije, koja je na listi s Koštuničinom Demokratskom strankom Srbije, Velimir Ilić izjavio je u srijedu da je SSP Srbije s Europskom unijom "ništavan" i "smiješan" i da neće važiti.

"SSP će važiti kada se uhite Ratko Mladić i Radovan Karadžić, a to je nikad", kazao je Ilić novinarima u Čačku i ocijenio da su potpisivanjem Sporazuma predsjednik države i potpredsjednik vlade "osramotili zemlju". Ilić je ponovio da je to potpisivanje protuustavno i protuzakonito, jer u njemu ne piše da je Kosovo dio Srbije.

"Mi ćemo poništiti taj sporazum i tražit ćemo pokretanje određenih mjera protiv onih koji su ga potpisali", rekao je lider NS, koji je za predsjednika Srbije Borisa Tadića rekao da je "najveći izdajnik koji je vodio Srbiju".

Srbijanski mediji u srijedu objavljuju da je više stotina građana Srbije, u više većih gradova - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, burno pozdravilo novi, važan korak približavanju Europskoj uniji, noseći zastave Srbije i EU te stranaka koje podupiru taj potpis.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene