Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na slobodi

VIDEO: Plavšićku dočekao Dodik i otpratio je u stan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 14 sati stigla je u Beograd nakon što je puštena na slobodu iz švedskog zatvora

Bivša predsjednica Republike Srpske i haška osuđenica Biljana Plavšić oko 14 sati stigla je u Beograd nakon što je puštena na slobodu iz švedskog zatvora u kojem je doslužila dvije trećine predviđene kazne, a u pratnji Dodika stigla je u svoj stan na Vračaru. Prema posljednjim informacijama, Biljana Plavšić je u pratnji premijera Republike Srpske Milorada Dodika, stigla u svoj stan na Vračaru. Njezin brat je ranije rekao da Plavšićeva namjerava ostati u Beogradu, jer ima državljanstvo Srbije.

Pročitajte i ovo Pravosudna policija u Gospiću - 1 Tragedija u Lici Otkriveno je li obitelj osumnjičene za ubojstvo bebe bila u sustavu socijalne skrbi Pao avion u Lici glavni inspektor Novi detalji o padu aviona u Lici: "Poginuli su svi putnici. Olupina je jako oštećena u požaru"

Plavšić je puštena u jutarnjim satima, a kasnije tijekom dana napustila je Švedsku redovnim letom. Švedski mediji, međutim, javljaju da se radil o manjem zrakoplovu Cessna 525, kakvu u svom posjedu ima vlada Republike Srpske. Zrakoplov je oko 14 sati sletio u Beograd te od toga trenutka Biljana Plavšić ima zaštitu MUP Srbije, pišu srpski mediji. Let do Bograda joj je osigurao premijer RS-a Milorad Dodik, koji je već i prije najavio kako će joj organizirati put do Srbije iz zatvora Hisenberga. 'Biljana Plavšić je slobodna osoba. Ona je odležala kaznu i slobodna je po svim ovim i božjim zakonima', rekao je Dodik za Blic.

'Ostajem živjeti u Beogradu, no jedva čekam vidjeti prijatelje u Banjoj Luci'

‘Ostajem u Beogradu sa svojom obitelji, ali jedva čekam otići u Banju Luku da se vidim sa svojim prijateljima’, kazala je Plavšić za srbijansku radioteleviziju nakon dolaska iz zračne luke u svoj stan u beogradskom naselju Vračar, gdje je stigla u pratnji premijera Republike Srpske Milorada Dodika, koji ju je, po navodima beogradskih medija, dočekao u beogradskoj zračnoj luci i uz policijsku pratnju dovezao do stana. Prilikom dolaska u stan ona je novinarima kazala da je cijelo vrijeme razmišljala o tome kako će im se obratiti te obećala da će uskoro naći rješenje za to. Na pitanje kako se osjeća i šta će najprije, odgovorila je da se osjeća ‘slobodno’ te da se želi najprije vidjeti sa svojim bratom.

Ima zaštitu MUP-a

Dodik je kazao da je važno to što je, poslije dugo godina, Plavšić danas na slobodi, a njezin brat Zdravko Plavšić ranije je medijima rekao da njegova sestra namjerava ostati u Beogradu jer ima srbijansko državljanstvo. Pozivajući se na izvor u vrhu srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova, beogradski list ‘Blic’ je u utorak objavio kako će Plavšić, od trenutka kada njezin zrakoplov bude sletio u Beograd, imati zaštitu MUP-a Srbije. Policija će, kako je navedeno, voditi računa o njezinoj sigurnosti sve do konačne procjene o sigurnosti, koju trenutačno obavljaju domaće tajne službe, a pripadnici.
 

 Puštena zbog dobrog vladanja

Plavšić je u švedskom zatvoru odslužila dvije trećine zatvorske kazne od 11 godina, koju joj je dodijelio Haški tribunal. Švedsko ministarstvo pravosuđa prošlog je tjedna priopćilo kako će Plavšić biti puštena na slobodu 27. listopada, zbog uzornog vladanja. Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prošlog je tjedna izjavio kako policija nije dobila nikakav zahtjev za određivanje policijskog osiguranja Plavšić, po njezinom dolasku u Beograd.

Predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson, odobrio je sredinom prošlog mjeseca prijevremeno puštanje na slobodu Plavšić, pošto je u švedskom zatvoru odslužila dvije trećine kazne i zbog dobrog vladanja. Plavšić je osuđena po optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, tijekom 1991. i 1992. godine, kao i za kršenje Ženevske konvencije. Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, predala se u siječnju 2001. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene