Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kulturni skandal

Srbija: Doministar kulture antisrpskim nazvao Tita, Krležu, Zdravka Čolića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska javnost raspravlja o velikom kulturnom skandalu koji ih je zadesio: tamošnji doministar kulture, naime, nepodobnim, odnosno antisrpskim nazvao je Tita, Krležu i još desetke redatelja, književnika, glumaca i pjevača.

47 istaknutih umjetnika i javnih osoba, među kojima i Zdravka Čolića, Bajagu, Seku Sablić pomoćnik srbijanskog ministra kulture Dragan Kolarević proziva za antisrpstvo. Sve odreda osobe koje su na prošlim izborima podržale Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića. Za skandalozan tekst u kojem se obračunava s političkim neistomišljenicima kao povod iskoristio je predstavu hrvatskog redatelja Olivera Frljića "Zoran Đinđić".

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Aleksandar Vučić ususret parlamentarnim izborima Novi diplomatski sukob? Slovenci odbili srpskog kandidata za veleposlanika, oglasio se Vučić

'Ako ću gledati ludake, ići ću u ludnicu. Ne pristajem da na moj ukus i vrijednosni sistem utječu komesari titoističko-krležijanske svijeesti', tvrdi Dragan Kolarević, pomoćnik srbijanskog ministra kulture.

>> Srbija ima novu vladu

'Jedini hrvatski pisac koji je izbačen iz Beograda prije Prvog svetskog rata, kao austrougarski špijun, bio je Krleža. A danas se nameće u Srbiji kao kulturni primer za ugled', dodao je Kolarević.

Boris Tadić traži smjenu Kolarevića. Ministarstvo kulture objašnjava da je riječ o osobnom stavu iznesenom prije preuzimanja dužnosti. Podupire ga i premijer.

'Neću dozvoliti ovde da nitko vodi svoju ličnu politiku u vladi svi mora da se pridržavaju onoga što je zvanična politika vlade, prema tome bilo ko ko se nalazi u strukturama vlasti, u vladi srbije a iznosi drugačije stavove od zvaničmnih će sigurno biti predmet rasprava, a ja ne mogu da raspravljam o nečemu što se desilo pre nego što je vlada praktički formirana', zaključio je Ivica Dačić, srbijanski premijer.

Aktivisti za ljudska prava ističu da ovakve izjave, poput Kolarevićevih, podsjećaju na devedesete. Tekst je apsurdan, ali opasan, upozorava jedan od prozvanih umjetnika.


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene