Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez Srba u Austriji, krovna organizacija više od 40 srpskih udruga u Austriji, uputila je tamošnjim vlastima zahtjev da Srbi dobiju status nacionalne manjine u toj zemlji, objavilo je srbijansko ministarstvo za dijasporu.


U priopćenju koje prenose mediji u Beogradu, navodi se kako u Austriji živi oko 300 tisuća Srba te da su oni, po brojnosti, odmah iza Austrijanaca.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Zbog stanja u bolnicama produljuju mjere za tri regije, a popuštanje planiraju tek za svibanj: "Još uvijek treba prevladati posljednje teške tjedne" Potres s epicentrom na jugu Austrije Potres magnitude 4,2 po Richteru zabilježen u Austriji: "Ovakvo podrhtavanje nisam osjetio u zadnjih 15 godina"

Dodaje se kako je Srba u Austriji više od Slovenaca, Mađara i Gradišćanskih Hrvata zajedno, koji po državnom ugovoru iz 1955. godine imaju status nacionalnih manjina u Austriji.

>> Od 2050. bijelci postaju manjina

Samo u Beču je, izjavio je resorni ministar Srđan Srećković, više od 40 tisuća Srba dobilo austrijsko državljanstvo i dobro su se integrirali u austrijsko društvo. Dodao je da Srbi u Austriji žive od 17. stoljeća. (Hina)