Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnosnici koji su u tijela vlasti Bosne i Hercegovine imenovani kao predstavnici bosanskih Srba napustit će ta mjesta ako visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko donese odluku o poništenju referenduma kojega planiraju provesti vlasti Republike Srpske odnosno o sankcioniranju entitetskih dužnosnika.


List nezavisne novine za koje se smatra da odražava stajališta bliska predsjedniku RS Miloradu Dodiku, navodi kako je planirano da povlačenje srpskih dužnosnika odnosno blokada funkcioniranja središnjih tijela vlasti BiH potraje sve dok je na snazi eventualna odluka o o sankcijama. List sugerira kako bi to značilo da će svoj rad u tijelima vlasti BiH 'zamrznuti' i ključne osobe poput sadašnjeg predsjedatelja.

Vezani članci Šefik Džaferović Džaferović o Milanoviću: "On je parodija diktatora koji gleda na BiH kao na nekakvu svoju Sudetsku oblast, banovinu ili Donbas..." Ilustracija Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija zemlja u Europi, pogledajte gdje je Eurostat smjestio Hrvatsku

>> Inzko za Guardian: BiH je u najtežoj krizi od rata

Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, predsjedatelja Vijeća ministara Nikole Špirića te niza ministara i zastupnika u državnom parlamentu. Vlasti RS su, na temelju odluke entitetskog parlamenta, za lipanj planirale organiziranje referenduma na kojemu bi građani tog entiteta odgovarali na pitanje 'podupiru li nametnute odluke visokog predstavnika s posebice one o Sudu i Tužiteljstvu BiH'.

Referendumu s takvim pitanjem oštro se protive predstavnici međunarodne zajednice u BiH, a planove za njegovo organiziranje izravno je osudila i Europska unija. (HIna) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju