Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef poljske diplomacije Radoslaw Sikorski rekao je danas u Moskvi da je Poljska spremna ukinuti veto s potpisivanja sporazuma o partnerstvu i suradnji između Europske unije i Rusije.


"Vrlo sam zadovoljan da je priča o trgovinskom embargu završena", rekao je, pozdravljajući nedavnu najavu Moskve da ukine embargo na uvoz mesa iz Poljske, što je bio razlog zbog kojega je Varšava blokirala pregovore Moskve i EU.

Vezani članci Poljski predsjednik, Andrzej Duda Poljski novinar predsjednika nazvao kretenom, pa mu sad prijeti i do tri godine zatvora Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Ispovijest žene koja se morala izboriti za pobačaj jer je on zakonom zabranjen: "Ne bih imala ništa, rodila bih mrtvo dijete, a bol bi bila tisuću puta veća“

"To bi trebalo omogućiti Poljskoj da ponovno pokrene raspravu unutar EU kako bi došlo do deblokade pregovora o sporazumu o rusko-europskom partnerstvu", dodao je nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

"Mislim da će to biti predmet razgovora na visokoj razini tijekom posjeta Moskvi premijera" Donalda Tuska 8. veljače, dodao je Sikorski.

"Ruska vlada želi normalne i dobrosusjedske odnose između Poljske i Rusije", rekao je sa svoje strane Lavrov.

Rusija i Poljska potpisale su 19. prosinca memorandum o ukidanju ruskog embarga na uvoz poljskog mesa koji je bio na snazi od 2005., a blokirao je važne pregovore o novom partnerstvu EU-Rusija budući da je Poljska na njihov početak stavila veto dok se pitanje mesa ne riješi.

Moskva je embargo objašnjavala sanitarnim problemima s poljske strane, optužujući Poljsku da prema Rusiji izvozi meso iz Kine. Za Varšavu radilo se o isključivo političkom pitanju.