Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sporazum o partnerstvu EU-Rusija; Varšava spremna ukinuti veto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef poljske diplomacije Radoslaw Sikorski rekao je danas u Moskvi da je Poljska spremna ukinuti veto s potpisivanja sporazuma o partnerstvu i suradnji između Europske unije i Rusije.

"Vrlo sam zadovoljan da je priča o trgovinskom embargu završena", rekao je, pozdravljajući nedavnu najavu Moskve da ukine embargo na uvoz mesa iz Poljske, što je bio razlog zbog kojega je Varšava blokirala pregovore Moskve i EU.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

"To bi trebalo omogućiti Poljskoj da ponovno pokrene raspravu unutar EU kako bi došlo do deblokade pregovora o sporazumu o rusko-europskom partnerstvu", dodao je nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

"Mislim da će to biti predmet razgovora na visokoj razini tijekom posjeta Moskvi premijera" Donalda Tuska 8. veljače, dodao je Sikorski.

"Ruska vlada želi normalne i dobrosusjedske odnose između Poljske i Rusije", rekao je sa svoje strane Lavrov.

Rusija i Poljska potpisale su 19. prosinca memorandum o ukidanju ruskog embarga na uvoz poljskog mesa koji je bio na snazi od 2005., a blokirao je važne pregovore o novom partnerstvu EU-Rusija budući da je Poljska na njihov početak stavila veto dok se pitanje mesa ne riješi.

Moskva je embargo objašnjavala sanitarnim problemima s poljske strane, optužujući Poljsku da prema Rusiji izvozi meso iz Kine. Za Varšavu radilo se o isključivo političkom pitanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene