Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU traži njezino oslobađanje

Sporazum EU-a i Ukrajine propao zbog slučaja Timošenko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Summit koji je trebao približiti Ukrajinu europskoj matici u ponedjeljak je propao nakon što je EU objavio da neće potpisati važan politički i trgovački sporazum dok Kijev ne riješi slučaj zatvorene ukarajinske oporbene čelnice Julije Timošenko.

Pregovori o sporazumu, koji je trebao stvoriti zonu slobodne trgovine i uspostaviti dublje veze, završeni su, ali je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy rekao da će potpisivanje i ratificiranje sporazuma s Ukrajinom 'ovisiti o politčkim okolnostima'.

Summit EU-Ukrajina, kojim su povodom Van Rompuy, predsjednik EK-a Jose Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele doputovali u Kijev, bio je pripreman četiri godine i trebao je obilježiti početak novog strateškog odnosa između EU-a i Ukrajine koja je integraciju u europsku maticu učinila svojim prioritetom.

'Snažno smo zabrinuti prvenstveno zbog rizika politički motiviranog pravosuđa u Krajini. Suđenje Timošenkovoj je najistaknutiji primjer', rekao je Van Rompuy ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču.

No europski čelnici u dvosatnom razgovoru Janukoviča nisu uspjeli uvjeriti da popusti i oslobodi Timošenko.

Janukovič je unatoč zastoju u odnosima rekao da je Ukrajina još uvijek predana europskoj integraciji. 'Sporazum o pridruživanju bit će ključan trenutak eurointegracijskog puta naše zemlje', rekao je čelnicima EU-a.

Julija Timošenko u listopadu je osuđena na sedam godina zatvora za zlouporabu ovlasti, što je odmah izazvalo ljutnju EU-a koji smatra da je riječ o političkoj presudi i već je otkazao posjet ukrajinskog predsjednika Bruxellesu.

Timošenko je osuđena jer je u vrijeme dok je bila predsjednica vlade ugovorila plinske sporazume s Rusijom za koje se smatra da su bili štetni za Ukrajinu. (Hina)

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Slika nije dostupna Prijeti joj dodatnih 12 godina zatvora Nova istraga protiv Timošenko zbog pronevjere 1995.?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene