Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Spomenik srpskim borcima u Mirkovcima pokrenuo napetosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Incidenti na nacionalnoj razini u Hrvatskom podunavlju ne stišavaju se ni 10 godina od mirne reintegracije. U središtu Mirkovaca, vinkovačkog prigradskog naselja koje je za vrijeme Domovinskoga rata bilo značajno agresorsko uporište, cijelo desetljeće stoji spomenik srpskim borcima!

Nakon mirne reintegracije spomenik je miniran, a ostaci mramora s ćiriličnim natpisima trn su u oku Hrvata povratnika i ulje na vatru ionako krhkom suživotu tamošnjih Hrvata i Srba.

Pročitajte i ovo Edi Rama Kamere sve snimile VIDEO Svi su zgroženi zbog onoga što je albanski premijer napravio novinarki: "Ne diraj me više!" Škola Drama u Beogradu Škola danima zataškavala slučaj prolivenog opasnog metala koji je pošpricao učenike

Mirkovčani kraj mramornih ostataka prolaze punih deset godina. Hrvati optužuju Srbe za njegovo postavljanje, a Srbi Hrvate za njegovo rušenje.

Hrvati su poginulim braniteljima podigli spomen obilježje na seoskoj periferiji. Tik uz minsko polje i put bez asfalta. Ćirilica u sred sela, previše je za povratnike.

Spomenik je ilegalno postavljen za okupacije sela. Uklonit će se ovih dana, kaže predsjednik Mjesnog odbora.

Napetosti sa spomenikom pokušat će se smiriti drugim spomenikom. Znanstvenik koji se 'ponosio srpskim rodom i hrvatskom domovinom', smatraju mnogi pravo je rješenje za središte Mirkovaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene