Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Albert Speer, sin čovjeka koji je projektirao Hitlerov kompleks za održavanje velikih nacističkih skupova u Nurembergu, napao je plan da se to mjesto popularno među turistima uvrsti na UNESCO-vu listu svjetske baštine.


Albert Speer stariji oblikovao je golemi park na kojem su stotine tisuća fanatičnih nacista mogle veličati Hitlera dok je održavao svoje govore. On uključuje aveniju za svečane parade koja je šira od aerodromske piste te ogroman, nedovršen kongresni centar. Gradske vlasti Nuremberga, kojima je preskupo održavati zapuštene zgrade, prošloga su mjeseca odlučile zatražiti od UNESCO-a da kompleks proglasi spomenikom svjetske baštine kako bi se taj problem rješio na međunarodnoj razini. Albert Speer mlađi (75), također arhitekt, rekao je u razgovoru za časopis Focus da je to 'čudna ideja', krivi način rješavanja problema, potpuno suprotan prema tome kako se druge zemlje nose sa svojom problematičnom prošlošću.

Vezani članci Zvonimir Dangubić (Foto: Dnevnik.hr) Malo mjesto iz Hrvatske, poznato po kiparstvu, uskoro bi moglo biti na popisu UNESCO-a Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 6 Svi su spremni dati novac za obnovu Notre-Dame, Europski parlament donacije prikuplja na zanimljiv način

Gradsko vijeće, koje mjesto gdje su održana poznata posljeratna suđenja nacističkim čelnicima pretvara u muzej, smatra da bi on trebao biti glavni dio budućeg UNESCO-vog spomenika svjetske baštine i zajedno s obližnjim nacističkim spomenicima svjedočiti o Hitlerovim zločinima. Frankfurtski arhitekt ne drži da bi se nacistički kompleks trebao nužno sravniti sa zemljom. Podsjetio je da je Italija srušila sve spomenike podignute u čast fašističkog diktatora Benita Musolinija 'što također nije bilo ispravno'. Kompleks, uz kojeg se danas nalazi Nuremberški velesajam, posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta kako bi stekli dojam o Hitlerovoj megalomaniji. Muzej smješten u jednoj od zapuštenih zgrada objašnjava kako su nacisti zaveli Nijemce masovnim, osvjetljenim paradama što su se održavale u parku. (Hina)