Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Merkel vodi u anketama

SPD hvata zadnji vlak za povratak popularnosti među biračima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualna njemačka kancelarka ima veliku podršku među njemačkim biračim, daok njezin socijaldemokratski protukandidat Peer Steinbrueck, zbog niza gafova, muku muči s postocima u anketama.

Njemački socijaldemokrati kojima je popularnost na povijesno niskoj razini nakon neuspješnog debija njihova vođe Peera Steinbruecka, nastoje birače osvojiti privlačnim socijalnim programom na kongresu u nedjelju i tako se suprotstaviti nadasve popularnoj kancelarki Angeli Merkel.

Pročitajte i ovo Njemačka slaže Vladu (Foto: AFP) Njemačka slaže Vladu Angela Merkel predstavila raspodjelu ministarstava Slika nije dostupna Rezultati ispitivanja Anketa: Merkeličina stranka najpopularnija od 2005.

U bavarskome gradu Augsburgu nekih 700 izaslanika SPD-a treba usvojiti program koji su već predstavili prije mjesec dana pod naslovom "Za novu društvenu ravnotežu naše zemlje".

>> Nijemci idu na izbore u rujnu, Merkel bi mogla završiti u velikoj koaliciji

Ključne mjere iz programa što ga SPD kani provoditi ako pobijedi na izborima su uvođenje minimalne nadnice od 8,50 eura za sat rada, povećanje poreza za najbogatije sa sadašnjih 42 na 49 posto te reguliranje stanarina koje su porasle.

Predloženim programom SPD ne dira u reforme koje je prije deset godina proveo njihov bivši vođa Gerhard Schroeder kada je bio kancelar. Schroederove mjere učinile su njemačko tržište rada fleksibilnijim, a gospodarstvo konkurentnijim. SPD sada predlaže ispravljanje nekih nejednakosti koje su od tada iskrsnule. "Riječ je o konkretnim pitanjima koja zabrinjavaju birače i socijaldemokrati bi time mogli dobiti nekoliko postotnih bodova popularnosti", drži politolog Jens Walther sa Sveučilišta u Duesseldorfu.

Walther ipak ne očekuje da će "kongres donijeti spektakularan" učinak. Kada bi danas bili izbori SPD bi dobio samo 23 posto glasova, što je najmanje od zadnjih izbora 2009., objavio je u srijedu institut Forsa.

Svi ističu da problem leži u SPD-ovu kandidatu za kancelara, Peeru Steinbruecku. Krajem rujna 2012. on je imenovan kandidatom za predsjednika vlade i trebao bi se natjecati s nadasve popularnom kancelarkom Merkel, no Steinbrueck se ne uspijeva nametnuti.

Prema anketi, kada bi birači izravno birali kancelara, što u Njemačkoj nije slučaj, Merkel bi dobila 60 posto glasova birača zadovoljnih kako je upravljala financijskom krizom eurozone. Steinbrueck bi dobio samo 25 posto. Minuse je skupio zbog krivih koraka i riječi, primjerice izjavom da kancelarski posao nije dovoljno plaćen s obzirom na odgovornost koju nosi.

Šest mjeseci prije izbora prekasno za promjenu kandidata

Analitičari drže da je prekasno mijenjati kandidata za kancelara šest mjeseci prije izbora. Stoga bi kongres u nedjelju trebao biti povijesna prilika za skupljanje bodova. Na kongresu će prvi put u povijesti SPD-a govoriti predsjednica Zelenih Claudia Roth, zastupnica iz izborne jedinice Augsburg. Time obje stranke žele pokazati biračima da će biti partneri, jer teoretski i SPD i Zeleni mogli bi nakon izbora u koaliciju s Merkel.

Takva opcija danas je još izglednija za Zelene jer je Merkel 2011., nakon nuklearne katastrofe u japanskoj nuklearki Fukushimi, objavila da Njemačka odustaje od nuklearne energije.

Sve će konačno ovisiti o uspjehu liberala, malog koalicijskog partnera kancelarke Merkel. Konačno SPD, inače najstarija politička stranka Njemačke, dobit će sjajnu prigodu mobilizirati birače 23. svibnja kada će u Leipzigu slaviti svoj 150. rođendan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene