Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Spašeno prvih 350, od 3.200 zatrpanih rudara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 3200 rudara ostalo je jučer zarobljeno pod zemljom u rudniku zlata sjeverno od Johanesburga, objavila je kompanija Harmony Gold, peti najveći proizvođač zlata na svijetu.

Oko 350 rudara do sada je sigurno izvučeno iz rudnika zlata u kojemu su ostali zarobljeni zajedno s još oko 3.200 svojih kolega. 

Pročitajte i ovo 13 rudara ostalo zatrpano u rudniku zlata u Rusiji - 1 Borba s vodom i stijenama Strašna nesreća u rudniku zlata: Dva dana u ruševinama zatrpano 13 rudara, ne zna se u kakvom su stanju Ilustracija Policija izvlači tijela Smrtonosna nesreća: U rudniku zlata poginuli rudari, sumnja se na uzrok koji je bio poguban

Glasnogovornica Harmony Golda, Amelia Soares, rekla je da su radnici rudnika Elandsrand, 80 km sjeveroistočno od Johannesburga, ostali zarobljeni na oko 2200 metara dubine nakon što je presječen električni kabel lifta koji diže rudare na površinu.

Nesreća se dogodila jučer oko 8 sati po GMT-u.

"Oni su bili pod zemljom kada se nesreća dogodila i nisu mogli na površinu jer je presječen kabel koji je napajao rudnički list", rekla je Soares.

Ona je kazala kako inženjeri rudnika nastoje spustiti do njihovog položaja susjedni lift koji se inače koristi za izvlačenje šljake iz rudnika.

Operacija spašavanja po njezinim bi riječima mogla trajati do
četvrtka ujutro, zbog ograničenog kapaciteta lifta.

Uprava tvrtke je objavila da je kontaktirala s rudarima i da nema izvješća o ozlijeđenima među rudarima.

Radovi u rudniku Elandsrand u srijedu su obustavljeni, a tako će ostati i u četvrtak, rekla je Soares.

Glasnogovornica južnoafričkog Nacionalnog rudarskog sindikata, Lasiba Sheshoka, izjavila je kako su u sindikatu izuzetno zabrinuti za sigurnost rudara.

"Mi... znate, već gubimo nadu jer...od šest sati ujutro do sada
rudari su se ustvari mogli ugušiti", rekla je Sheshoka za BBC.

"Zbog činjenice da je došlo do urušavanja, svašta se moglo dogoditi, znate. Mi držimo prekrižene prste ne bi li sve na kraju dobro završilo", dodala je.

Rudnik Elandsrand nalazi se u Witwatersand bazenu, koji krije najveća svjetska ležišta zlata, a rudnici u njemu su među najdubljima na svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene