Obavijesti Video Pretražite Navigacija
12 kamiona za prijevoz

Spas za rudare: Stigao plan C, bušilica s naftne platforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spasioci koji izvlače čileanske rudare zarobljene u rudniku na površinu, aktivirali su plan C.

Prva bušilica iz plana A, koja radi i najužu rupu, prema riječima šefa operacija za izvlačenje rudara Andrea Sougarreta, napreduje zadovoljavajuće prema 33 zatočena rudara na 700 metara ispod površine. Plan B, odnosno bušilica koja je trebala napraviti širu rumu oko ove prve, zbog slomljenog dijela bušilice je praktički paraliziran.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja nakon nesreće u rudniku u Turskoj STIŽE ERDOGAN U eksploziji u Turskoj poginulo najmanje 40 rudara: ''Još uvijek je tamo požar'' Slika nije dostupna 'Dođe mi da se zakopam u rupu' Sjećate se rudara koji su 69 dana proveli pod zemljom? Za to nitko nije kriv!

>> Spašavanje rudara u Čileu donedavno bi bilo nezamislivo

>> VIDEO: Prvi od zatočenih rudara slavi rođendan

Sougarret ističe kako je prva bušilica dosegla dubinu od 195 metara, što je zadovoljavajuće. U međuvremenu kamioni su dovezli bušilicu s naftne platforme, za koju su ranije ovog tjedna spasioci postavili cementne temelje, kako bi ju fiksirali. 'Stiglo je dvanaest kamiona i počinjemo s postavljanjem bušilice iznad rupe', istaknuo je Sougarret, a prenosi agencija Reuters.

Stručnjaci se nadaju kako će bušilica s naftne platforme, koja predstavlja plan C, biti postavljena i u uporabi do 18. rujna. Pomoću nje, nadaju se rudari bi svijetlo dana trebali ponovno ugledati prije Božića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene