Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolsko pravosuđe odbacilo tužbu protiv Castra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolsko pravosuđe odbacilo je tužbu protiv kubanskog čelnika Fidela Castra, koju je u Madridu uložila udruga bliska kubanskim disidentima.

Nacionalni sud, najviša španjolska kaznena instanca, okupljen na plenarnoj sjednici, ocijenio je da se ta tužba za djela izvršena 1961. ne može prihvatiti.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 1 Malenica za Dnevnik Nove TV Što misli o nezapamćenom potezu ustavnih sudaca i ima li Vlada povjerenje u europske tužitelje? "Ne vidim u čemu je problem što je Frka-Petešić pisao DORH-u" Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj"

Ocijenio je, poput suca koji ju je odbacio u veljači u prvoj
instanci, da je isti predmet već prethodno ispitan te da nema razloga da se taj dosje ponovno otvara.

Tužba koju je uložio Odbor za pomoć disidentima 2506 optužuje Fidela Castra kao i bivšeg kubanskog ministra Osmanija Cienfuegosa za "genocid, terorizam, mučenje i prekršaje protiv osoba".

Vođa i bivši ministar optuženi su za sudjelovanje u smrti gušenjem devet kubanskih zatvorenika tijekom njihova premještaja u Havanu 22. travnja 1961., nakon iskrcavanja u Zaljevu svinja.

Te su činjenice već bile predmetom dviju tužbi u Španjolskoj koje pravosuđe nije dalje ispitivalo.

Godine 1998. sudac Nacionalnog suda Ismael Moreno ocijenio je da se opisane činjenice ne mogu svrstati u genocid, terorizam ili mučenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene