Rezbarenje Pinocchia (Foto: Peter Endig/DPA/PIXSELL)
Rezbarenje Pinocchia (Foto: Peter Endig/DPA/PIXSELL)

Znanstvenici Sveučilišta u Granadi izmjerili su kako se prilikom izgovaranja laži vrh nosa zagrijava pa se on pritom smanjuje. No ta je promjena toliko mala da se ne može vidjeti


Poznata priča drvenom lutku Pinocchiju, kojemu nos raste kada izrekne laž, možda jest samo dječja pripovijest, no rezultati istraživanja španjolskih znanstvenika na Sveučilištu u Granadi potakli su ih da nalaze usporede upravo s njime.

Vezani članci Slika nije dostupna ISTRAŽIVANJE POKAZALO Hrvati vole kasniti na posao - 'Čekala sam žabe da prijeđu cestu' Slika nije dostupna Dijete vam dobro pamti? Onda još nešto radi jako dobro...

Naime, otkrili su baš suprotno - naš nos se smanjuje kada lažemo.

Dr. Emilio Gomez Milan i njegov tim razvili su detektor laži koji koristi termograf i otkriva lažu li ispitanici ili govore istinu. Uređaj je pokazao kako se onima koji izgovaraju laž vrh nosa 'zagrijava' za oko 1.2 stupnja Celzija, a temperatura čela za 1.5 stupanj Celzija. Zbog toga se nos jedva primjetno smanjuje, tvrde istraživači koji su ispitivanje proveli na 60 studenata.

Jedan od zadataka bio je da u telefonskom pozivu roditeljima, partnerima ili prijateljima izreknu neku veliku laž koju su trebali izmisliti tijekom samog poziva. Termalne kamere tijekom tih poziva zabilježile su spomenuti obrnuti Pinocchio efekt, piše Oddity Central.

"Ovom metodom uspjeli smo podignuti razinu točnosti nalaza, odnosno lažno pozitivnih testova, koji su čest slučaj kod klasičnih metoda kao što je poligraf", kazao je dr. Gomez Milan.