Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasovali protiv

Španjolski parlament za zaustavljanje katalonskog referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski parlament je u utorak glasovao da se zaustavi održavanje katalonskog refrenduma o neovisnosti, izvijestile su agencije u srijedu rano ujutro.

Prijedlog da se dopusti referendum o katalonskoj neovisnosti iznijela je u donjem domu parlamenta katalonska stranka ERC, no na glasovanju su ga odbacili vladajući konzervativci (PP), koji imaju apsolutnu većinu, oporbeni socijalisti iz PSOE-a i manja stranka UPyD.

Teško zadužena sjeveroistočna španjolska regija koja ostavaruje petinu španjolske gospodarske proizvodnje krajem rujna je, prkoseći Madridu, glasovala za održavanje referenduma.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Madridu - 1 Zabranjeni referendum Tisuće prosvjednika u Madridu tražilo ostavku premijera: "Ni amnestija, ni samoodređenje" Slika nije dostupna "izazov zagovaranja neovisnosti" Španjolska vlada u suradnji s drugim strankama traži odgovor na pitanje Katalonije

>> Španjolska započinje ratifikaciju hrvatskog Pristupnog ugovora

Katalonija je regionalne izbore sazvala za 25. studeni nakon što je prijedlog katalonskog čelnika Artura Masa za stvaranje odvojenih katalonskih poreznih vlasti odlučno odbio premijer Mariano Rajoy rekavši da bi one bile protivne španjolskom ustavu.

Mas je potom rekao da će tražiti referenduma o neovisnosti Katalonije i uznemirio već nervozna međunarodna tržišta zabrinuta da prezadužena Španjolska ne može nadzirati svoje financije, uvelike zbog njenih prerastrošnih regija.

Tijekom duboke recesije u Kataloniji jača želja za neovisnošću te više od polovice Katalonaca kaže da želi zasebnu državu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene