Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski ratni brod 'Galicia' oslobodio je u petak kenijski ribarski brod koji su gusari bili zarobili u somalskim vodama, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.


'Španjolski ratni brod koji je bio u ophodnji u vodama Indijskog oceana otkrio je radar zarobljenog broda', ističe ministarstvo u priopćenju. Vojnici koji su opazili da im posada 'dhowe', tradicionalnog plovila na jugu Afrike, daje znakove kako bi im privukla pažnju, napali su brod, postupajući u okviru europske operacije Atalante za suzbijanje gusarstva.

Na brodu su bila 'četvorica muškaraca koji su priznali da su gusari i nisu pružali otpor pri uhićenju', ističe se u priopćenju. Desetorica oslobođenih ribara rekla su u trenutku oslobađanja da je njihov brod skrenuo s kursa jer više nije imao goriva. Drugi brod je tada nestao s oružjem i preostalim gusarima.

Vezani članci Slika nije dostupna Pirati napali hrvatski brod: 'Nitko nije ozlijeđen' Slika nije dostupna Predsjednica se s ribarima koćaricom otisnula na more

Helikopter s 'Galicije' pokušava sada locirati taj drugi brod. Španjolska djelatno sudjeluje u europskoj operaciji Atalanti koja je 2010. omogućila da se razbije 85 kriminalnih organizacija i više od 1.000 gusara, što je peterostruko više nego u 2009. (Hina)