Pedro Sanchez (Foto: AFP)
Pedro Sanchez (Foto: AFP) Foto: Afp

Španjolska se nada postići okvirni dogovor s Velikom Britanijom u listopadu o statusu Gibraltara nakon što Britanija izađe iz Europske unije, rekao je u četvrtak španjolski premijer Pedro Sanchez.


"Španjolska također treba prijelazno razdoblje za postizanje dogovora s Britanijom oko pitanja okoliša, poreznih zakona i trgovine duhanskim proizvodima na tom britanskom teritoriju", rekao je. "Trebamo dogovor o Gibraltaru do kraja listopada", rekao je novinarima na neformalnom summitu EU-a u Salzburgu.

Vezani članci Španjolski premijer Pedro Sanchez (Foto: AFP) Španjolska prijeti otkazivanjem summita o Brexitu bez dogovora o Gibraltaru Slika nije dostupna Novi sukob koji prijeti ukidanju “posljednje kolonije” u Europi

Gibraltar, britanski teritorij koji se nalazi na južnoj obali Španjolske, napustit će EU zajedno s Ujedinjenom Kraljevinom 29. ožujka iduće godine. Gibraltar nije dio carinske unije EU-a ali se tvrtke pribojavaju da bi režim na granici mogao postati rigidniji nakon Brexita.

To bi moglo naštetiti gospodarstvu tog teritorija koje ovisi o radnicima koji prelaze granicu sa Španjolskom. Bilateralni razgovori Londona i Madrida o Gibraltaru vode se od početka godine, a službenici dvije države su do sada održali šest sastanaka.

Postoje razlike o pravosudnoj i policijskoj suradnji

"Imamo neke razlike glede pravosudne i policijske suradnje i slobodnog kretanja ljudi", rekao je Sanchez na summitu kada su čelnici Unije zatražili od britanske premijerke Therese May jamstva glede druge granice s Ujedinjenom Kraljevinom, one između Sjeverne i Republike Irske.

"Mislim da je želja britanske i španjolske vlade postići dogovor do sredine listopada", rekao je Sanchez dodavši da je britanske pristup u pitanju Gibraltar bio vrlo konstruktivan. U razgovorima je dotaknuto pitanje mogućeg zajedničkog korištenja zračne luke Gibraltara i sveobuhvatnijeg dijeljenja fiskalnih podataka stanovnika Gibraltara kako bi se spriječilo izbjegavanje poreza. (Hina)