Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Zbog pogrešnog etiketiranja lijekova sedamnaestero male djece u Španjolskoj razvilo je simptome slične "sindromu vukodlaka", cijelo tijelo obraslo im je gustim dlakama.


"Sinovo čelo, obrazi, ruke, noge i šake bili su prekriveni dlakama. Bilo je strašno", kazala je majka jednog djeteta koje je razvilo simptome nalik "sindromu vukodlaka" u Španjolskoj, prenosi BBC. Prvi slučajevi dlakavosti u male djece pojavili su se u svibnju. Očekuje se da će svoj zahvaćenoj djeci u roku nekoliko tjedana otpasti višak dlake.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Zbog mikrobiološke kontaminacije povlači se jaki analgetik: "Pacijenti se pozivaju da ga vrate u ljekarnu" Beba (Foto: Getty Images) Počinje suđenje za masovnu krađu beba

Regulator za zdravstvo proveo je istragu i utvrdio da su sva djeca trebala primiti lijek za želućane tegobe, no zbog pogrešne deklaracije dobili su lijek za alopeciju koji potiče rast dlake. Sporni proizvod je nakon toga povučen s tržišta, a distribucijski centar farmaceutske tvrtke iz Malage koja je plasrirala proizvod na tržište je zatvoren dok traje interna istraga.

Majka dvogodišnje djevojčice za španjolski list El Mundo je kazala kako je počela paničariti kada je vidjela da su malenoj počele rasti dlake na licu.

Drugom, šestomjesečnom dječaku, počele su rasti guste "odrasle" obrve kao i dlake po cijelome tijelu.

"Bilo je jako strašno jer nismo znali što mu se događa", kazala je majka dječaka za spomenuti list.

Odlakavilo je deset beba u regiji Cantabria, četiri slučaja su iz Andaluzije te još tri u Valenciji.