Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolska vlada je u petak potpuno odbacila mogućnost da bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont vlada tom regijom iz samonametnutog egzila u Bruxellesu, te je naglasila da će službeni Madrid bilo kakav pokušaj da se to provede osporiti na sudovima.


Katalonski separatisti su se u srijedu dogovorili da će pokušati ponovno izabrati Carlesa Puigdemonta za regionalnog vođu, čime su sve veći izgledi da će taj izbjegli čelnik vladati videolinkom iz Belgije. U Španjolskoj mu prijeti uhićenje zbog poticanja na pobunu.

Vezani članci Zaštitna maska U ovom dijelu Španjolske uvode obavezne zaštitne maske, kazna za nenošenje paprena Prosvjed u Kataloniji (Foto: Arhiva/AFP) U Kataloniji blokirane prometnice, Puigdemont pritvoren do daljnjeg

"Parlamentarna pravila su veoma jasna", objavio je glasnogovornik španjolske vlade Inigo Mendez de Vigo na tjednoj konferenciji za medije.

"Oni ne predviđaju nikakvu mogućnost parlamentarne prisutnosti koja nije osobna".

"Ta je želja pogrešna, totalno je nerealistična i ide protiv pravila i zdravog razuma", dodao je glasnogovornik.

Puigdemont je prošle godine predvodio pokret za otcjepljenje te bogate sjeveroistočne pokrajine od Španjolske, zbog čega je službeni Madrid smijenio njegovu vladu i nametnuo direktnu vlast. Ubrzo nakon toga pobjegao je u Belgiju.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je u prosincu raspisao lokalne izbore kako bi riješio krizu koja je uzrokovala preseljenje tisuća tvrtki izvan te regije. No rezultati izbora doveli su do mršave većine separatista, zbog čega je ove godine izgledan novi pokušaj secesije od Španjolske.

Katalonski parlament će prvu sjednicu imati u srijedu kada će imenovati svog predsjednika, a novi čelnik regije trebao bi biti izabran najranije 31. siječnja. (Hina)