Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pravila su jasna

Španjolska Vlada: Puigdemont ne može vladati Katalonijom iz Bruxellesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska vlada je u petak potpuno odbacila mogućnost da bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont vlada tom regijom iz samonametnutog egzila u Bruxellesu, te je naglasila da će službeni Madrid bilo kakav pokušaj da se to provede osporiti na sudovima.

Katalonski separatisti su se u srijedu dogovorili da će pokušati ponovno izabrati Carlesa Puigdemonta za regionalnog vođu, čime su sve veći izgledi da će taj izbjegli čelnik vladati videolinkom iz Belgije. U Španjolskoj mu prijeti uhićenje zbog poticanja na pobunu.

Pročitajte i ovo U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Nosili španjolske zastave Deseci tisuća ljudi prosvjedovali na ulicama Barcelone i uzvikivali: "Ne amnestiji, ne odcjepljenju!" Carles Puigdemont (Foto: AFP) Objavljene presude Španjolski sud izdao novi uhidbeni nalog za Puigdemonta

"Parlamentarna pravila su veoma jasna", objavio je glasnogovornik španjolske vlade Inigo Mendez de Vigo na tjednoj konferenciji za medije.

"Oni ne predviđaju nikakvu mogućnost parlamentarne prisutnosti koja nije osobna".

"Ta je želja pogrešna, totalno je nerealistična i ide protiv pravila i zdravog razuma", dodao je glasnogovornik.

Puigdemont je prošle godine predvodio pokret za otcjepljenje te bogate sjeveroistočne pokrajine od Španjolske, zbog čega je službeni Madrid smijenio njegovu vladu i nametnuo direktnu vlast. Ubrzo nakon toga pobjegao je u Belgiju.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je u prosincu raspisao lokalne izbore kako bi riješio krizu koja je uzrokovala preseljenje tisuća tvrtki izvan te regije. No rezultati izbora doveli su do mršave većine separatista, zbog čega je ove godine izgledan novi pokušaj secesije od Španjolske.

Katalonski parlament će prvu sjednicu imati u srijedu kada će imenovati svog predsjednika, a novi čelnik regije trebao bi biti izabran najranije 31. siječnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene