Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolska princeza Cristina, kći kralja Juana Carlosa, optužena je u srijedu za umiješanost u slučaj korupcije koji se vodi protiv njezinog supruga, i pozvana je da dođe na sud 27. travnja kako bi dala svoj iskaz pred sucem, što je sudska odluka bez presedana protiv jednog člana kraljevske obitelji.


Sudac Jose Castro je napisao u odluci da postoje dokazi da je princeza surađivala sa svojim suprugom, Inakijem Urdangarinom, koji je optužen za pronevjeru milijuna eura javnih sredstava i poreznu prijevaru u vrijeme dok je bilo na čelu jedne zaklade. Kraljevska palača odbila je komentirati.

Sudac Castro je proučavao mailove koje je Urdangarin slao svojoj supruzi tražeći njezin savjet o poslovnim stvarima.

Vezani članci Zdravko Mamić i osječki suci - 4 USKOK pregledao imovinu osječkih sudaca, Mamić o nedostatku dokaza: "Pa nisam mu rekao daj da te uslikam kako ti dajem dvjesto hiljada“ Zdravko Mamić Bizarna objava Zdravka Mamića: Pozvao sve koji su se susreli s ucjenama sudaca da podijele svoju priču

>> Španjolska: Deseci tisuća ljudi prosvjeduju protiv nezaposlenosti

Inaki Urdangarin, bivši poznati rukometaš koji je oženio kraljevu kćer Cristinu, pod istragom je zbog pronevjere javnih sredstava koji su stavljeni na raspolaganje zakladi Noos za organizaciju sportskih događaja koju je vodio. Optužen je da je iskoristio svoja poznanstva da bi izvukao što je moguće više materijalne koristi od sponzorstva diljem Španjolske. Sredstva je najčešće prikupljao organizirajući seminare o korištenju sporta u promicanju turizma. Urdangarin je optužen za prijevaru, krivotvorenje, pronevjeru i korupciju.

Urdangarin odbacuje optužbe koje su nanijele veliku sramotu španjolskoj kraljevskoj obitelji, a koja se nakon izbijanja skandala distancirala od njega. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook